View Single Post
Eski 07-04-2015, 15:44   #21
serkay66
Yeni Üye

serkay66's Avatar

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tunabey Mesajı Göster
arkadaşlar siteye bir yıl öce üye oldum fakat yeni yazıyorum. bende 2013 mayıs ayında 25 adet chandler (aşılı tüplü) ektim hepsi sağlıklı. 2014 ocak 15 te 85 adet yabani cevizi itina ile açtırdığım ve itina ile doldurttuğum çukurlara toprağın 10cm altına koydum bunları çimlenirse haziran temmuz gibi göz aşı olmazsa 2015 mart kalem aşı düşünüyorum fakat hiç aşı yapmadım acaba başarı şansım nedir tecrübeli arkadaşlardan yorum ve fikir bekliyorum teşekkürler.
Sayın Tunabey;
60 dönüm ceviz bahçesi kurmak istiyorum. 4-5 yıldan beri maliyetlerden dolayı niyetimi gerçekleştiremedim. Orman Bak.nın Özel ağaçlandırma projesi dahilinde kapama bahçe düşünüyorum, fakat yine kıştan yeri hazırlayamadım ve yağışlardan dolayı tarlaya giremediğimden mühendise telefon edip güz dönemine ertelemeyi düşündüm.
Beni esas etkileyen de ceviz fidan maliyeti oldu; (Adını vermeyeceğim) 2 firma ile görüştüm, mavi sertifikalı 2014 fiyatı 20 TL ve kasım-aralık ayında fidanlar bitmiş, gelecek yılın siparişlerinin %60 nı satmışlar ekim ayında fidan teslimi yapılacakmış, ağustosa kadar sipariş edip 1/4 ünü peşin yatırıp kalanını ekimde nakit ödemek kaydıyla sipariş alıyorlar ki 2015 fiyatları henüz daha belli değil. Ben 1500 ad. fidan dikeceğim biraz iskonto olmaz mı deyince "bizden almanız önemli değil ancak güvenilir yerden alın, ismine doğru sertifikalı olsun, ancak bizim kapasitemiz belli ve turtdışına ihrac ediyoruz..." gibisinden hem kendilerini işaret ediyor hem de alırsan bu fiyat indirim yapamayız demek istiyorlar. Bu da daha başlamadan 30-35.000 TL demek. Her ne kadar 15 yıl vade ile krediyle ödeyeceksem de sonuçta bu bahçenin maliyeti bana 100.000 TL olacak.
Sonuç olarak ben de araştırdım ve kendimde 10-15 KG. (muhasebeciyim, defterini tuttuğum) toptan kuruyemiş tüccarı mükellefimden 30 KG çetin ceviz aldım, şimdi onları 20 cm.çapında 30 Cm. derinliğinde yanmış hayvan gübresi ile ekeceğim. bu sene en az 30 cm. köklenir. Güzün de fideleri proje ile birlikte hazırladığım bahçeye dikip bahçemi kuracağım. Seneye de aşılayacağım, hem de tohumdan dikilen fidanlarım hem daha sağlıklı (kazık kök kesilmediği için) hem de fidan ekiminden daha hızlı gelişme gösterecek buna eminim. Vaktim oldukça da ***. fotoğrafları burada paylaşacağım.
Şimdi burnundan kıl aldırmayan fidancılar düşünsün. Yok fidan olmazsa başarılı olmazmış, yok tohumdan olmazmış vs. Tamam ekmek davası ama sonuçta 35.000 TL de az para değil, bu topraktan kazanılacak, tabi yetiştirenlerin emeğine de saygım var ancak bu kadarı da çok para, tabi bu benim şahsi kanaatim. (fidan konusunda Amerika'dan Avrupa'dan web sitelerinden Euro, Dolar üzerinden örnekler veriyorlar, beni de Türkiye şartlarına göre değerlendirilmemesi tohumdan dikme kararımda etkili oldu).
Aşı konusunda da epey araştırdım, mevsime göre aşılama oluyor. Aşılama yaptırdınız mı bilmiyorum ama geç kalmış sayılmazsınız. Bu konuda epey bilgi derledim, yardımcı olabilirim.
Görüşmek üzere, kolay gelsin..

serkay66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön