Sn Trumpets, sizin havuzunuz da Mhmaks 78 havuzuna yakın ölçülerde.
Su yüzeyi ve derinliğini bilmesem de yaklaşık 10 m2 satıhlı ve 55-60 cm su kotlu olduğunu tahmin ediyorum.
İçinde balıkların olduğu süs havuzu kimyasal dezenfaktanlar ilave edilmeden temizlenmelidir. Çünkü kimyasallar balığa zarar verir.
İçinde nilüferlerin bulunduğu bir bitki havuzunda da yine kimyasallar kullanılmamalı.
Nilüfer ve balığın aynı sistemde bulunması zordur. Nedenine gelince: nilüfer durgun suyu, hatta yosunlu suyu sever. Balıklar ise havlanmış, bol oksijenli suyu sever.
Siz ikisini birden istediğinize göre balıkları esas alacağım.
Suyun doğal yöntemlerle en iyi temizleyicisi oksijendir, suyun havalanmasıdır. (Söz konusu suyun atıksu olmadığını, sadece durgun su olduğunu kabul edersek) (Atıksuların en iyi doğal temizleyicileri de su sümbülleridir.)
Ama kimyasal kullanmadığımızda ; güneş gören su yosunlaşmaya başlar. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur. Kimyasal kullanmadan yapılacak 2 çözüm vardır.
1- Suyu üst yüzeyden havalandırmak
2- Suyu filtrelemek.
1. yöntem ekonomik ve pratik bir yöntemdir. Bunu da çeşitli alt yöntemlerle yapabilirsiniz :
1-a) Su yüzeyi geniş, su derinliği az olan olan süs havuzu yaparak.
1-b) Süs havuzunuzu hakim rüzgar yönüne ve rüzgar-hava akımı alacak şekilde yaparak
1-c) Kot farkından yararlanarak şelale ve fıskiye sistemi kurarak.
1-d) suyun içinde çalışan basit bir rüzgar değirmeni sistemi kurarak.
2. yöntem suyun içinde devr-i daim sistemini gerekli kılar.
Dolayısıyla en azından havuz tabanında bir dip süzgeci kullanmalısınız. Dip süzgeci filtreye bağlanmalıdır. Pompa yardımıyla emilen su, filtreden geçer, temizlenir ve yine pompa yardımı ile şelale, fıskiye veya taban veya duvar yüzeyindeki besi ağızlarından havuza geri basılır.
Bu yöntemde;
-dip süzgeci
-filtre
-pompa
-elektrik bağlantısı ve şalteri
-fıskiye (fıskiye yerine şelale bağlantısı veya besi nozulları olabilir) olmak üzere toplam 5 ana düzeneğe, bu düzenekler arasındaki plastik borulara ihtiyaç vardır. Akvaryumcularda satılan ince borular sizin ihtiyacınızı karşılar. Bu kadar küçük bir süs havuzu için, içinde pompası da olan pompalı kartuş filtreleri size tavsiye ederim. Ayrıca pompa almanıza gerek kalmaz.1 saatte tüm havuz suyunu filtre edecek kapasitededir. fi 40'lık boru bağlantısı ile rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Pompalı kartuş filtrede 2 hat göreceksiniz. Biri dip süzgecine emme amaçlı bağlanır. Diğeri de fıskiye, veya şelale, veya besi nozullarına basma amaçlı bağlanır.
Fiyatına gelince, benim elimdeki katalogda 323 EURO (2007 fiyat kataloğu) olduğu yazılıdır. Ama ticari şartlarda bunu 700 YTL'den daha düşük bir fiyata bulabileceğinizi sanmıyorum. Unutmayın, pompası içinde.
|