Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 03-04-2015, 13:24   #342
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poizer Mesajı Göster
Merhaba, bahçeniz ve çalışmalarınız çok güzel. Kısa bir soru sormak istiyorum. Bende evimde fide yetiştirmeye çalışıyorum. Fidelerim çok cılız oluyor. Bu konuda neler yapmak daha iyi olur. Genelde sadece torf kullanıyorum. Güzel paylaşımlarınızı her zaman bekliyorum.
@heyyamola nın birkaç gün önceki iki yazısını buraya da kopyalayayım, güzel bir yazı birkaç yerde bulunsa iyi olur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Sulama; çimlenme gerçekleşene kadar yüzeysel, çimlenme gerçekleştikten sonra kök bölgesinin hemen altına yönelik olarak yapılmalıdır. Aynı şekilde önceleri az ve sık yapılan sulama, kökler iyice gelişince bol ve seyrek hale gelmelidir. Bardakların altı delik olduğundan sorun oluşturmaz. Yine de mümkün olduğunca az sulama yapınız.

Tam dolu olmayan bardaklarınızı, içine biraz bahçe toprağı koyduğunuz başka bir bardağa şaşırtınız. (Fideyi torfu dağıtmadan kalıbıyla çıkarıp, topraklı olan diğer bardağın üzerine yerleştirin) Çok uzamış sapların boğaz doldurmasını, toprakla değil de torfla yapınız.

Toprak ilavesi olan bardaklar, asıl yerlerine dikilene kadar besin maddesine ihtiyaç duymazlar büyük ihtimalle... Sadece torfta yetişenler için sıvı halde satılan kompoze besinlerden sulandırarak kullanabilirsiniz. (Dozajı daima düşük tutunuz) Sıvı haldeki deniz yosunu da olabilir. (1/1000 oranında) Aslında ilave besin maddesine gerek kalmayabilir de.. Buna fidelerin gelişimine bakarak karar verebilirsiniz. Fidelerin büyümesinde gündüz sıcaklıklarından ziyade gece sıcaklıkları etkilidir. Gece sıcaklıkları 12 derecenin altında olursa fidelerin gelişmeyeceğini unutmayınız.

Taşıyacağınız zamana kadar yeterince gelişmiş olacaklardır...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Çok dikkatli kullanınız. Güvercin gübresi şerbeti iki tarafı keskin kılıç gibidir. Bu aşamada tavsiye etmem. (Daha gerçek yapraklar çıkmadan önceki halini kastediyor) Ben kullanırken 1 kg gübreyi, 20 litre suda 5-6 gün ağzı kapalı bir şekilde bekletirim. Sonrasında oluşan şerbetten kullanacağım kadar süzüp, onu da tekrar 100 misli su sulandırdıktan sonra kullanırım.
İşin sulama, besleme kısmı bu. Bir de tohumlar çimlendikten, toprak üzerine çıktıktan sonraki ışık gereksinimi var, direk güneş ışığı almadan birkaç gerçek yaprak çıkana kadar bol ışık almalı, biraz büyüyünce de alıştırarak (öğle güneşi hariç) sabah-akşam güneş ışığı altına almalısınız. Benim bu forumdan öğrendiğim ve kendi uyguladığım bu...

Siz fotoğraflarla ayrıntılı bilgi verirseniz alttaki adrese daha çok yardım eden olur.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...tm#post1367996

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön