View Single Post
Eski 03-04-2015, 09:48   #215
cumartesi
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-06-2013
Merhaba Sayın kadir_trb,

Ben de geçen yıldan beri sebzelerimi tohumdan yetiştiriyorum. Tohumun çimlenmesi için iki etkene ihtiyacı var. Birincisi nem, ikincisi ise ısı. Filizlendikten sonra ise bu ikisine ek olarak ışığa da ihtiyacı var. Ancak bunların miktarlarını iyi ayarlamak gerekli. Fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla saksınızdaki torf normalden biraz daha fazla nemli gibi. Hatta ıslak diyebiliriz. Bu durumda karşılaşacağınız sorun, filizlerin aşırı boylanması ve yan yatması olacak. Bunu önlemek için mutlaka ışık alma sürelerini uzatmanız ve torf kurumaya yakın bir kıvama gelene kadar sulama yapmamanız gerekir. Zaten saksı derin ise uzun bir süre hiç sulama yapmasanız da olur. Çünkü bitkinin kökü zaten nemli olan yerden (alt) kısımlardan ihtiyacı olan suyu alacaktır. Torf yüksekliğini saksının bitiş kısmına daha yakın olacak şekilde ayarlasanız, ışık alma açısından daha iyi olurdu. Ancak yeterli ışığı almalarını sağlarsanız çok sorun olmaz diye düşünüyorum.
Özetlemek gerekirse, iyi bir gelişim için ısı, ışık ve nem oranlarını iyi ayarlamak gerekir. Ne çok fazla ne de çok az. Bir de son olarak torfun besleyici değeri de önemli tabi. Bütün bunlara dikkat ederseniz, sağlıklı bir gelişim olur inşallah.

Kolay gelsin.

cumartesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön