Merhaba ,uzun zaman sonra kızımın isteği nedeniyle alerjik rahatsızlığım olmasına rağmen tekrar muhabbet kuşu edindim. Uzun yıllar önce tek değil bir dişi ve bir erkek muhabbet kuşuna sahiptim.
Kitaplarda söylenenlerin ,kuş besleyenlerin söylediklerinin aksine benim kuşlarım bir tanıdıktan almıştım. Aldığımda 3 yaşında olan ve yanında dişisi olan erkek kuşum kısa zamanda bana alıştı ,bir müddet sonra sesler çıkarmaya başladı.
Çok uzun zaman geçmeden ilk olarak babacık sesini çıkardı. Sonrasında çeşitli kelimeler ve cümleler kurmaya başladı. Benim olduğum yerde başka kimseyle ilgilenmez hatta benimle başkasının ilgilenmesine dayanamaz aşırı kıskanırdı. Uzun yıllar birlikte olduğum konuşmayı öğrettiğim erkek muhabbetim yaşaması gereken yaştan daha fazla zaman yaşadı ve öleceği gün hiç benimle konuşmadan ,kenara çekilip sessizce öldü..
Daha sonra çocuğum doğduğunda alerjik bir bünyesi olması nedeniyle elimde bulunan diğer muhabbet kuşlarını elimden çıkardım. Sonrasında benimde alerji olmam neticesinde bir daha da kuş almadım. Taki 2 gün öncesine kadar.
Benim kız teyzesinden muhabbet istemiş onlarda 2 adet getirdi. Tabi bir müddet bakacağım. Hem benim hem de çocuğumun alerjik durumu etkilenirse tekrar kuşları vermem gerekecek.
Eşli kuşlar konuşmaz ,eğitilme diye bir şey asal yok ,yavru olmadan alınan kuş eğitilmez diye de bir şey yok arkadaşlar . Bu olay sizinle kuşun arasında meydana gelen bir iletişim ve sevgiye bağlıdır.
Ben 3 yaşındaki bir kuşu eğitebilmiş ve konuşturabilmiş isem (Benim eğittiğim kuş daha sonra dişi kuşu eğiterek ona bir çok şeyi öğretti. Azda olsa dişide bir kaç kelime konuştu.) Elinizde ki kuşun hırçınlığı ,doğal yapısı uygun olup olmadığı kuşun eğitiminde önemlidir.
Her kuşu konuşturamayız diye düşünüyorum. Kuşun yatkın olması ve insanla diyaloğu önemlidir. Bazı kuşlar eğitime uygun bazıları ise eğitime uygun değildir. Uyuşturucu aramak için eğitilen köpekleri ele alırsak her köpeği eğitmeye çalışmıyorlar o nedenle.
Bakalım önümüzdeki zaman bize neler gösterecek. Çaba göstermeye başlayacağız. Şuan yeni yerlerine alışma durumundalar. Pek dokunmuyorum. Şimdilik kendi hallerindeler. Arada yanlarına gidip onlarla konuşuyorum.
|