View Single Post
Eski 30-03-2015, 14:48   #4
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetnokay05 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar forumun yeni üyesiyim ve size 2 sene önce aldığım, bu sene bonsai saksısına yerleştirdiğim sığla fidanının resimlerini göstermek istedim. Yalnız bahar aylarındaki kök budamalarını ve diğer budama resimlerini çekmeyi akıl edememişim. Birde sorum olacak bu benim ilk bonsai çalışmam yani acemiyim sizce şu an telleme işlemine başlamalımıyım.
Aramıza hoş geldiniz sn mehmetnokay05,

Eğer mame, shohin, shito gibi küçük bir bonsai değil de orta veya büyük boy bir bonsai yapmayı düşünüyorsanız ben de Cemaleddin beyin önerdiği gibi kesinlikle daha büyük bir saksıya hatta kafanızdaki ölçüye/modele bağlı olarak bahçeye ekmenizi öneririm.

Telleme, dal dizilimi, dallara şekil verme gibi uygulamaların kısmen adayda belirli bir koniklik, gövde gelişimi, nebari gelişimi sağlandıktan sonra başlanması en doğru olanıdır.

Henüz konikliğe sahip olmayan bir adayda dal dizilimini yapıp bu dalları geliştirmeye çalışmak, bitkide ters konikliğe, dal kalınlıklarının orantısız olmasına vs. yol açabilir.

Yani öncelikle (özetle):
- Önce istediğiniz boyuta karar verin.
- Sonra yapmak istediğiniz tarza karar verin (eğik tarz, süpürge tarzı, dik tarz, vs.)
- Belirli bir süre (adaya göre birkaç sene) koniklik ve nebari geliştirmeye odaklanın

Tabi istediğiniz boyuta uygun ebatta saksı/eğitim saksısı seçmeye özen gösterin.

Başarılar diliyorum.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön