Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi albtug
Çok Teşekkür ederim sayın Murat Doğan Tam istediğim gibi bir açıklama olmuş. Bir de şu konuda yardımcı olur musunuz bu dediğiniz işlemleri hangi sırayla ne zaman yapmalıyım. Yani mevsim/ay olarak. Mesela bugünlerde telleme yapsam olur mu ki dostlar?
|
Sn alptug bu size fikir olarak sunduğum sadece bir alternatif, daha öncede dediğim gibi, ağacınızın dallanmasını siz daha iyi görüyorsunuz belkide benim önerimin uygulanması mümkün değildir. o yüzden iğneli türlerle ilgili bol bol fotoğraf araştırın. çamlarla ilgili yapacağınız işlemlere gelince. sanırım mugonuzu tourkanadan aldınız. kendisinin, forumda ve kendi sitesinde, bu türle ilgili gayet güzel açıklamalarını, fotoğraflı uygulamalarını ve videolarını bulabilirsiniz. bu kaynaklardan faydalanın. forumda budama telleme
vb işlemlerle ilgili yeterince kaynak var. acele etmeyin, unutmayın ki özellikle çamlarda geri dönüş yok. Yaprak döken türlerde olduğu gibi sert budayıp sürgün elde etme şansınız olmadığından, çamların gelişimine ilişkin doğasını kavramanız lazım. eski iğnelerin azaltılması, sürgünlerin ikiye düşürülmesi gibi konularda tourkananın materyalleri oldukça açıklayıcı. iğnelilerle ilgili çalışmanın zor olduğu söylenir, özellikle yeni başlangıçların bu türle olmaması gibi bir fikir vardır. Ancak bu tamamen iğneli çam gibi ağaçların farklı büyüme gelişme göstermesinden kaynaklanıyor. Yani işi kavrarsanız zor değil aslında. Şöyle düşünmek lazım, çalışması kolay denen türlerde dahi türün özelliklerini bilmiyorsanız oda zor gelecektir. Bonsai sanatı tek başına budama telleme ile yapılan bir şey değil. iyi çalışmalar diliyorum.