Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Robin Oskay
Arkadaslar konuyu takip ediyorum zira benimde ilgi alanim icine girdi , son zamanlarda asiri soguklar evi isitmada zorlaniyorum her ne kadar cok iyi yalitim yapilmis olsada -6 dereceyi gorduk bu sene ve eletrik isiticilarini devreye sokmak zorunda kaldim.
Yurt disinda son zamanlarda en cok ragbet goren sistem olan gunes panallerini geride biraktik sanirim artik cok kullanan yok.Simdi sizlerinde yukarda belirttginiz gibi bahceye (topragin 1 metre altina ) dosenen borular kullaniliyor ve icinden bana soylenen gaz dolastigi yonunde , yine bana soylenen en basit sekliyle anlamam icin buzdolabini ornek verdiler.
Sistemin ayni oldugunu yazin sogutma amacli kisin isitma amacli kullanabilecegim yonunde bilmiyorum bir faydasi olacakmi taktirmayi dusunuyorum acikcasi cok pahali da degilmis anladigim..Bu arada ben akdeniz bolgesinde oturdugumu da belirtmis olayim zira bolgeye gore mutlaka degiskenlik gosterecektir topragin isisi..%75 oraninda daha az yakit kulanacagimi da yaptigim arastirmalarda ogrenmis bulunuyorum.Sonucta temiz bir enerji arti sizlerin yazdiklarinizi okurken dikkatimi cekti burda stoklama olayi da yok bilmiyorum ayni seyden mi bahsediyoruz . Okudugum sitlerden birini ornek olarak lingini buraya koyuyorum belki bir faydasi olur..
ECO-HABITAT et ECO-CONSOMMATION, ECOGESTES, ECO-ATTITUDE, ENERGIES RENOUVELABLES et ENVIRONNEMENT
|
Bahçeniz müsait ise ve geniş bir alanı kazdırabilecek durumda iseniz, ya da bir iki tane yaklaşık 100 metrelik sondaj kuyusu açtırabilecek iseniz yer kaynaklı ısı pompası kurabilirsiniz.
Önemli bir konu, ev içindeki ısıtma sisteminizin ne olduğu. Radyatör sistemi var ise ısı pompalarının üretebildiği en yüksek dereceye kadar sistemi çalıştırmanız gerekecek. Yerden ısıtma sistemi var ise şanslısınız, sistemde 40-45 derece arasında su dolaşması yeterli olur. Bu da verimliliği etkileyen bir unsur.
Son bir kaç yıldır havadan suya sistemlerde de iyi COP değerleri telaffuz ediliyor. Bulunduğunuz bölge -15, -20 derecelere inmediğine göre bahçeyi kazmak yerine düşünülebilir.
Halihazırda ne ile ısınıyorsunuz? Doğal gaz
vb. bir şey varsa ve bina ısısı termostat ile kontrol ediliyor ise neden ısınamadınız sorusunun yanıtı da önemli, ki bu ısı pompası yatırımını da doğrudan ilgilendirebilir.
Maliyet ile ilgili bir şey ilave etmeliyim. Verdiğiniz linkte görülen maliyet sadece cihazın maliyeti. Buna kazı/sondaj, boru, bir sürü pompa, vana, basınç göstergesi, elektrik panosu ve otomasyon, mühendislik ve işçilik maliyeti de gelir. Çok kaba bir tahmin yapmak gerekirse cihaz maliyetinin 2 ila 3 misline kadar maliyet çıkabilir.