View Single Post
Eski 11-03-2015, 16:22   #26
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Sn meyvelitepe muhtemelen kullanıcı olarak tecrübelerinizi bizimle paylaşıyorsunuz Ancak gel gelelim söyledikleriniz tamamen kendi şahsi düşünceleriniz.Toprağa gayet güzel şekilde ısı depolayabilirsiniz çünkü toprağın ısı iletim katsayısı 0.5 W/(m K) dir ve göreceli olarak iyi bir yalıtkandır hemde öyle bir depolanıyorki sizin sistemden çok daha verimli çalışır(ben bunu da parası fazla gelen yaptırsın diyorum zaten o ayrı ).Sizin sistem üzerinden çok düz mantık devam edelim kışın havanın soğuk olması zaten güneşin olmaması yüzünden değilmi sizinde yapmaya çalıştığınız şey adeta sinekten yağ çıkarmaya benzemekte hiçbir zaman yapılamaz demedim sistem verimliliği açısından attığınız taşın ürküttüğü kurbaya değmediğini söyledim.Daha önce yazdığımı tekrar yazmam gerekirse "Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum" saygılar
Sn.Bahceseven,

Paylaştığınız fotoğraftan böyle bir sistem kuran olup olmadığını anlamaya çalıştım.

Resimin güneş panelleri olmadan toprak kaynaklı ısı pompası modeli bir çok site tarafından yüzlerce defa kullanılmış. Güneş panelli olan resmi sadece bir do-it-yourself forumunda bir de ispanyolca (veya portekizce) bir blogda açıklama olmadan gördüm.

Resmi daha iyi incelediğimde ise, güneş panellerinin toprağı ısıtmadığını, sadece kendi sıcak su tankı ile toprak tarafında dolaşımda olan su ile entegre olduğunu gördüm.

Buna göre, güneş panellerinin ısıttığı tanktan gelen su ısı pompasının evaporatör'ündeki ısı değiştiriciye giriyor ve buradan toprağa devam ediyor. Toprakta turunu tamamladığında da tekrar güneş panellerinin sıcak su tankına dönüyor.

Bu tasarımda ısı pompasının kaynak tarafındaki sudan aldığı enerjinin tamamlanmasında destek olarak düşünüldüğü anlaşılıyor.

Pratikte ne kadar faydalı, fazlasıyla tartışılabilir. Sıcak su tankındaki suyun derecesi ile toprağın ısı farkı fazla ise toprak tarafındaki borular ekzotermik bir ısı değiştiricisi rolü oynayabilir ve verdiği enerjiyi tekrar alamayabilir.

Toprak tarafındaki derinlik, boru uzunluğu vs. iyi hesap edilmiş ise buna hiç gerek yok. Burada esas önemli olan toprağın ısı pompasının ısı değiştiricisinde kaybedilmiş olan enerji geri sağlayıp sağlayamadığı. Bu sağlanıyor ise zaten sorun yok.

Paylaştığınız resimdeki sistem ile birebir aynı sistemi kuran veya kullanan bildiğiniz bir yer varsa ve paylaşırsanız sevinirim. İncelemek, gerekirse haberleşmek isterim.

Siz olsanız ne yapardınız sorusuna yanıt olarak sadece ısı pompası taktırır otururdum, güneşe hiç bulaşmazdım demişsiniz.

Bundan şu anda ısı pompası kullanmadığınızı anlıyorum. Belki bir iş olarak kuruyorsunuzdur, bilmiyorum.

Kendinize sorduğunuz soruyu biraz genişleteyim. Siz olsaydınız, evde ısıtma yapma ihtiyacı olmayan dönemde (Mayıs - Ekim arası gibi) sıcak suyunuzu nasıl elde ederdiniz? Yazın da ısıtma maksadıyla ısı pompasını mı çalıştırırdınız. Ya da çift fonksiyonlu (aynı anda hem ısıtma hem soğutma) makineler var, onlardan mı kullanırdınız? Veya resistans, gaz vb. bir şey mi kullanırdınız?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön