Dün akşam (05.03.2015 - geçen seneye göre bir hafta gecikmeli oldu bu kez) hercai menekşelerin ekimiyle uğraştım. Üç saatten fazla sürdü. 90 kadar plastik küçük boy bardağın altını ince bir bıçak yardımıyla yuvarlayarak deldim. Belki tam ortada su göllenmez de kenarlarında kalırsa diye her iki kenarını da bıçağı sokarak ince bir yarık açtım. Sadece cocopeat ve perlit ile içini yarıdan fazla doldurdum, fazla bastırmadan üzerine her bardağa üçer tane gelecek şekilde hercai menekşe tohumlarını ektim, üzerine de sadece cocopeat serperek spreyle suladım. Toplamda 300 e yakın tohum ekmiş oldum.
Menekşeleri ekmek için ayrı bir sistem kullandım. Genelde manavların kullandığı kenarları kafes gibi ince plastikten yapılmış, altı tamamen kapalı yaklaşık 45 x 70 cm. lik ölçülerdeki kapların delikli yerlerini streç naylonla birkaç tur dolanarak kapadım. Tabana 30 bardak aldı, üzerine ince bir cam-plastik-röntgen filmi koyarak bir sıra daha bardak yerleştirdim ve kutunun üzerini kalın naylonla kapadım. Bunun gibi iki tane daha kutu var. Üstten geçmeli olduğu için kullanımı kolay, üç kapta toplam 180 plastik bardak yeterli havalanma da sağlanarak, etraf kirletilmeden çimlendirilme sağlanmış oluyor. (İnşallah olacak).
Bir üstte kekikleri çimlendirmek için viyolleri içine koyduğum ekmek kasası ise daha geniş ve yüksek. 104 lü viyolü içine rahat alıyor.
10 gün önce ektiğim ekinezyalardan hala ses yok. Geçen sene dokuzuncu günde topraktan çıkanlar olmuştu. Sanırım bu defteri kapatacağız...
|