Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 04-03-2015, 10:27   #307
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Dün akşam (03.03.2015) yaklaşık 600 adet kekik tohumunu ( kekik tohumu, yayılıcı kekik tohumu, creeping thyme | Zengarden Ev ve Bahçe ) 104 lü iki adet viyole ektim. Viyolün birine çifter diğerine üçer tohum koydum. Bir kaç sıra da tohum artınca dörderli oldu.

Torf - cocopeat ve perlit ile karıştırdım. Tohumlar zaten minik, ekmesi oldukça zor, ekim işlemi üç saatte tamamlandı. Tohumları karışımın üzerine koyunca hafifçe parmağımla bastırdım, üzerine sadece cocopeat serptim ve su püskürterek toprağa yapışmasını sağladım. Cocopeat daha ince kum gibi olduğu için tohumun üzerini daha güzel örtüyor sanki. Diğer türlü iri perlit parçalarının arasında kaybolabiliyor.

6. sınıfa giden kızımın fen derslerinin sorularına bakıyordum internetten biri soru dikkatimi çekti. Soru ve şıklar şöyle...
Tohumun çimlenmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir.
a) Sıcaklık
b) Su
c) Hava
d) Işık

Doğru cevap yok diye düşünüyordum kendi adıma, tohumların çimlendirme bilgilerinde 'mutlaka ışık alacak bir yere koyun' yazıyor diye. Cevap D şıkkı. Muhtemelen tohum çatladıktan sonra ışık ihtiyacı hızla artacağı için 'çimlendirme bilgilerinde' ışığa koyun diye yazıyorlar. Üstteki tekrar hatırladığım bilgiye dayanarak viyolleri kapalı ahşap dolabın içine koydum. Üzerine de pamuklu ince bir örtüyü ( tülbent; bu civarda kadınların başa bağladığı yöresel bir örtü) ıslatarak örttüm. Ortam sıcaklığı 18-22 derece civarı. Sabah kalktığımda örtü kurumuştu, tekrar ıslatarak örttüm. Tohumlardan ilk çıkanları görünce örtüyü alırım.

Eklenen Resimler

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön