Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasibe yılmaz
passiflora racemosa tohumlarımın bir kısmını portakallı-oksijenli suda bekletmeye başladım.Tuhumların dibe çökmesini beklemeli miyim?henüz üst tabakadalar.Ayrıca suyunu hergün değiştirmeli miyim?yardımınıza ihtiyacım var...
|
Hasibe hanım şimdi ben de Passiflora bitkisi konusunda yeniyim fakat genel olarak tohumların çimlendirme önce yapılabilecek ön işlemler konusundaki fikrimi söylemek gerekirse; su içerisinde bıraktığınız tohumlar, su yüzeyinde kalıyor ve 1-2 gün beklemesine rağmen dibe çökmüyor ise o tohumlar tazeliğini yitirmiş ve tabiri caizse, geri dönüşü olmayan bir yola girmiş demektir. Dost acı söyler mazur görün
Şu portakal suyunda bekletme olayını sürekli duyar oldum ama inadına denemiyorum, bilmiyorum neden?
Bir tohumu çimlendirebilmek için önce bitkiyi tanımak lazım. Hangi yaşam koşularını taşıdığını bilmek lazım ki yaşamış olduğu mevsimsel süreci taklit edebilelim. Yani bir Ceviz ağacını düşünelim yazın son aylarında meyvesini verdikten sonra olgunlaşan meyveler toprağa düşüyor. Doğal koşullarda kendi kendine kışın o soğunu, yağmuru, don olaylarını yaşıyor ve sonra da ilk bahara yakın, havaların ısınması ile uyanıyor ve filiz veriyor. Peki biz bir cevizi nasıl çimlendirebiliz? İş aynı bu süreci taklit ederek. O soğuk katlama olayını taklit ederek. Sonra da nemli torf veya kuma dikimini yaptığımız ve 10-20 derece arası sıcaklığı verdiğimiz bir ortamda kendimiz de çimlendirebiliyoruz.
Tohumdan bir üretim yapıcaksak ilk adım o bitkiyi tanımak olmalı bence...
Sürçülisan ettik isek af ola. Saygılar