View Single Post
Eski 02-03-2015, 13:09   #1892
agacsever06
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Ankara’nın Çubuk ilçesinden Zeki. 1985 doğumluyum ve Çubuk’ta ikamet ediyorum. Özel bir firmada Elektronik teknik servisiyim, şehirler arası çalışıyorum. Köyümüzde ki 8550 metre karelik arazimi ileriye dönük ağaçlandırmak istiyorum. Babamın tavsiyesi ile ceviz ağacına yöneldim. Uzun zamandır forumu takip ediyorum. (Kusura bakmayın yorum yapamıyorum, malumunuz bu işte tecrübem yok) Sizler aracılığı ile çok şeyler öğrendim. Hepinize sonsuz teşekkür ederim.

Malumunuz hem özel sektör personeli olmam, hem arazime ileriye yönelik yatırım yapmak için ceviz dikiminde karar kıldık. İnternette araştırma yaparken siz değerli arkadaşlarımın bilgi paylaştığı agaclar.net ’i buldum. Buradan sizlere birkaç sorum olacak. Size zahmet olumlu olumsuz düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız benim için sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Tüm bilgi emekçisi arkadaşlarımı saygı ile selamlıyorum. Kafanızı ağrıtacağım ama şimdiden yüreğinize sağlık.

-Tarlam Ankara’nın Çubuk ilçesinde. Rakım ise 1100 m civarı.
-2014 Eylül ekim gibi tel örgü direklerini hazırladım. (Tel örgü çekmeme havalar müsaade etmedi. Nasipse 2015 Mart gibi, dal dikim sezonu ile eş zamanlı yapmayı hedefliyorum)
-2014 Mayıs ayında içi boş ikinci el 7 x 3 konteyner aldım. Bunun için 2015 yazında veranda, çatı yapmayı hedefliyorum. (Konteyneri bir inşaat firmasından ikinci el olarak 3.000 TL’ye aldım, 750 TL’ye nakliyesini yaptırdım.)
- Becerebilirsem buranın peşine 21.000 metre karelik bir yerim daha var. Orayı sadece ceviz ya da badem yapmayı planlıyorum. Orada ise hiç su yok. (Badem için pek fazla su ihtiyacının olmadığını birkaç yazıda okudum.)
- Kerestesinden yararlanılacak şekil, görüntü ve estetik bakımından güzel olan, tozlamaya faydalı olabilip, sıkıntı çıkarmayacak, görsel ve hava perdesi oluşturacak tel boyu dikilecek ağaç tür veya türleri nelerdir? Sizce bunları dikmemde fayda varmı? (pavlonya, bubinga, mavi ladin, çam vs)
- Tel boyu dikilebilecek (bonsai, şimşir, bexus, sarmaşık,limon selvi, mavi selvi, vs.) estetik bakımdan güzel olabilecek perde çit çeşitleri nedir?
- Arazimin bir kısmına meyve ağacı dikmeyi düşünüyorum. Meyve ağaçları ile cevizin birbirileri ile uyumu, ağaçların bir birine uzak olması yakın olması **** yanyana gelmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?
- Ceviz ve Meyve ağaçlarının makul olan dal aralıkları. Pikaj çalışması konusunda yardımcı olabilir misiniz?(Baklava ve alternatif biçim)
- Ankara Çubuk’ta yetişebilecek en uygun meyve ağaç çeşitleri sizce nelerdir ;
Yaz elması, golden, amasya, erik, kiraz, vişne, yaz armudu, kış armudu, şeftali, kayısı, şekerpare, nektari, dut, badem, salkım söğüt, üzüm, böğürtlen, ahu dudu, kivi, fındık, incir, nar, portakal, mandalin, zeytin çeşitleri vs.
- 2013 başı dönüme 5 ton yanmamış gübre atılmış tarlanın, 2013 Kasım başı ile sürülme işlemleri tamamlandı. Uygun dikim zamanı (3. 4. Aylar) öncesi pikajı yapılan tarlanın dal çukurları ne kadar zaman önce kazılmalı, çukur ve kazılan toprağın ne kadar yanması gerekir?
- Arazi kuzeyden rüzgar alan bir yer. Perdelemenin önemi ve alternatifleri nelerdir? Dal dikmeden önce çit boyu perdeleme mi yapılması gerekir?
- Ahlat ağacına yapılan aşılamanın çok sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu söyleniyor? Çekirdek tohumundan mı?, fidanmı?, sertifikalı fidan mı? **** ahlat ve benzeri bir ağaca aşı mı? Şayet sertifikalı dal dikilmesi mantıklı ise kaç yaşında, kaç cm’lik fidan olmalı? (yıl kaybı ya da kazanımı ile ilgili)
- Dikerken farklı farklı yorumlar yazılmış neye dikkat edilmeli? Can suyu, yanmış **** kimyasal gübreleme desteklemesi vs. Yanmamış gübrenin kurtlanma ihtimali vs.
- Dal dikilmesi ardından uygulanması gereken tarımsal faaliyetler nelerdir?
- Arazimizin etrafı ekilir biçilir arazi olduğu için kullanılan zirai ilaçlar fidanlara zarar verirmi? Zarar vermemesi için yapmayı düşündüğümüz şimşir tarzı perdeleme faydalı olur mu ya da faydalı olacak cinsi nedir?
- Dikilecek meyve ağaçları arazinin neresine dikilebilir. Resimlerde arazinin bilgileri mevcuttur. Ona istinaden en uygun dikim nasıl olmalıdır.? Bu ölçülere en uygun dikim aralığı konusunda bilgi.
- Meyve ağaçları rüzgar almaması için, tel örgü üzerine Jeotekstil tarzı bir perdeleme yapabilecek kumaş benzeri bir örtünün perdeleme yapan ağaçların rüzgarı kesebilecek duruma gelecek olana kadar faydası olur mu?
- Dikimi 1.5 metre derinliğinde 1 metre genişliğinde toprak eşip toprağı bir miktar yakmayı düşünüyorum. Sizce çukuru ne zaman kazıp? Ne kadar süre toprağı havalandırmam gerekir.
- Sunduğum eklerde arazimin toprak ve su analizi mevcut. Bu sonuçlara ilaveten sizlerin ekleyeceğiniz, önereceğiniz, yapmam, dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? (Kimyasal, doğal gübreleme, toprağı sürme vs gibi)
- Pedro, Chandler, Fernor, Fernotte’yi hedef olarak belirledim. Sizce bizim topoğrafya, mevsim, toprak, su analizine ve iklim şartlarına bunlar uygun mudur? Bunların sayısal seçimi ne olmalıdır, Hangi lokasyona hangi ağacı dikmeliyim.
- Suyum olmadığı için taşıma suyu düşünüyorum (taşıma suyu ile değirmen döner mi demeyin) İnşallah halledeceğim. Ortalama bir ağacın sulama süresi ve su ihtiyacı ne kadardır. Bu rakamı nihai olarak değerlendirmeyeceğim. İlla ki yanılma payı olacaktır. Sulamayı traktör arkası tanker ile yapmayı hedefliyorum.
-Sizce izlemem gereken adımlar nelerdir? Sormayı unuttuğum, sizce daha isabetli olabilecek bir şeyler var mı? Ağaç dikimini hangi tarihte yapmalıyım?

Name:  Hacı Osman.jpg
Views: 1870
Size:  35.9 KB

Name:  Sonuç.jpg
Views: 1855
Size:  39.4 KB

Name:  Toprak 0-30.jpg
Views: 1997
Size:  71.2 KB

Name:  Toprak 30-60.jpg
Views: 1893
Size:  70.9 KB