Yaklaşık iki aydır içerisinde hoya geçen siteleri tarıyorum, fotoğrafları inceliyorum, ancak bahsettiğiniz gibi çok büyük carnosa hiç görmedim. Hepsi bu şekilde nispeten küçük saksılardaydı ve pek fazla büyük bitkiler değildi. Yalnızca bazı yaprakları çok büyük (yaklaşık 15cm) olan türleri istisna tutabiliriz. Ancak bu sitede gerçekten büyük saksılarda, mini bir ağaç kadar büyümüş hoyalar gördüm. Ama çiçeklenmelerine pek faydaları olmuyor bu büyüme anladığım kadarıyla. Sayın Cezzarın iki üç mesaj önce yazdığı gibi küçük saksılardaki hoyalar daha çabuk çiçekleniyor.
Benim anladığım (Biryerlerde okumuştum ama şimdi nerede olduğunu hatırlayamıyorum) hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.
Belki bu konudan anlayanlara komik gelebilir ama ben düz mantıkla olayı şöyle çözdüm: Sonuç olarak bu bir sarmaşık bitkisi ve sarmaşıklar temelde toprağı çok az olan, yerlerde ve ağaçlara sarılarak ve ondan beslenerek gelişirler. Yetişkin bir hoyanın gövdesi boyunca kökcüğe benzeyen uzamaya çalışan yapılar oluşuyor. Belkide sarılacak bir ağaç arıyordur.
Bir de yarı gölgeli direk olmayan günışığını ele alalım. Doğal ortamında, tropikal bir bölgede sıcak bir ortamda bir ağaç altındaki hoyayı düşünelim. Ağacın sık yaprakları arasından alaca bir günışığı alacaktır. Nemli havadan dolayı yapraklar çoğu zaman ıslak kalacaktır, bu da sprey meselesini açıklar.
Yani, Sanırım