View Single Post
Eski 01-03-2015, 17:32   #15
Bal Kaktüs
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-01-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mustafa_cmbz Mesajı Göster
girdiğiniz zaman aralıklarında lambaları yakıyor ve söndürüyor.Ortamın ışığını ölçmek bana pek mantıklı gelmedi çünki bitkinin ilk filizinden yaprak attığı bütün evrelerde benim düşüncem farklı ışık miktarı istiyorsa işin içinden çıkamayız.
Konunuz hayırlı olsun. Hem elektroniği, hem de fideciliği bilmeme rağmen fikir yürütmek istedim. Önce büyük fidecilerin çalışma sistemini anlatayım. Sonra fikrimi (Önerimi) yazayım.

Evet düşündüğünüz gibi bir otomasyonla gerekli ortamı sağlarsanız. istediğiniz mevsimde, istediğiniz fideyi yetiştirebilirsiniz.

Zaten büyük fideciler bu şekilde çalışıyor. Siz farklı iklimde bir bitki yetiştireceksiniz. Fideyi sipariş verebileceğiniz fideci ise farklı iklimde olsun. Olmadık bir zamanda (Fidenin ekileceği iklim için olmadık bir zaman) ekmek üzere fide isterseniz. Fideciye siparişinizi verir ve şu tarihte şu miktarda fide istiyorum dersiniz. Fideci; fidenin gelişme süresini bilir. Örneğin 45 gün. Takvimi önüne koyar ve istediğiniz tarihten 45 gün öncesini tespit eder. Bu tarih tohumun ekim tarihidir. O gün gelince tohumunu eker. Ortamı bitkinin türüne göre ayarlar. Ve sizin istediğiniz günde fidenizi teslim eder.

Bunun için şöyle bir önerim var. Bu konuda fidenin gelişme süresi aşamalara bölünür. Kaç evrede geliştiği tespit edilir. Yani kaç farklı ortam ışığı istediği var, tespit edilir. Ve bu miktarlarda ki ışığa bitkinin kaç gün ihtiyacı var. Ona bakılır.

Örneğin fidenin gelişme süresinde 3 farklı ışık miktarının uygun olduğu tespit edilirse. Ve bu ışık miktarlarının ihtiyaç süreleri 16 gün - 13 gün - 22 gün ise. Menüde 3 aşamalı ve bu günler kadar süreler için gerekli ışık miktarları ayarlanabilir diye düşünüyorum.

Tabi bunun için üreticinin her bitki için bu zaman ve miktarları bilmesi gerekir.

Bunun için de; günlük hayatta en çok ekilen,belli başlı tohumların. Yetişme süresince kaç gün hangi dalga boylarında ışık ihtiyacı olduğu önceden tespit edilip (Örneğin üniversitelerden alınabilir). Cıhazda listelenebilir. Üretici ekeceği tohumun isteklerine göre menüde değişklik yapabilir.

Birde hemen her bitkiye uyabilecek ortalama değerler tespit edilerek. Cıhazda ki listede adı olmayan bitkilerde uygulanması sağlanabilir. Üreticinin değerleri manuel olarak girdiği bir ikinci uygulama şeklide olursa daha iyi olur.

Bal Kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön