199. Bu gün 21 Ocak 2015 Çarşamba. Hava iyiydi sabah 07,00 da yola çıktım. Bahçeye vardığımda hava sıcaklığı -2 dereceydi. Bir el arabası gübre getirdim ve diktiğim ıspanakların üzerine döktüm. Yeni diktiğim cevizlerin ve meyve ağaçlarının dibine soğuktan kökleri zarar görmesin diye biraz toprak attım. Arabayı yıkadım. Yeşil olan kısımlarda hep tarla faresi deliği doluydu.
200. Bu gün 26 Ocak 2015 Pazartesi. Sabah yolda giderken yüksek yerlerde hava sıcaklığı -2 dereceydi. Bahçeye 08,00 gibi vardım ve sıcaklık +2’di. Öğleden sonra güneş açtı. Bahçede bu gün niyetim oraya götürmüş olduğum balkon camlarıyla alt taraftan gelen seli engellemek için set yapacaktım ancak yapacağım yere baktım yaklaşık 75 m boyunda ve Karayolları büzü yapmadığı sürece bir anlamı olmayacaktı ve asıl önemlisi yan komşuya ayıp olacaktı. Bu sene o kadar sel gelmeyebilir çünkü yolun üst tarafından sel gelmesinin sebebi geçen sene tarlayı nadasa bırakmalarıydı. Bende sahibi ile konuşmuştum. Nadasa bırakacağınıza fiğ ekin demiştim o da haklısın demişti. İnşallah bundan sonra o tarlayı boş bırakmazlar bende alt tarafın sel gelen yere yonca ekeceğim, inşallah ceviz ağaçlarına nem yaptırmaz, zaten o bölge nemli bölge, olmazsa yoncayı kısa bırakırım ve çok sulama yapmam. Daha sonra sondajdan bahçenin altına su hortumu çektim ve amacım nemli olan o bölgeden suyu uzaklaştırmak ve sondajın gözeneklerinden su akışının devamını sağlamak, bunun için şubattan itibaren bahçeye her gittiğimde sondajı 3-4 saat çalıştıracağım ve suyu bahçenin dışına boşa akıtacağım. Bu iş bitince alttaki asmaların otlarını aldım, otlar çürümeye yüz tutmuştu, biraz kolay oldu ve asmaların etrafı açılmış oldu. Daha sonra geçen sene alt iki sıradan topladığım taşları cevizlerin arasına toplamıştım bahçe sürüleceği zaman onlar karışmasın diye alttaki kuyunun etrafına taşıdım. Bu gün yanımda bir köpek vardı bahçeden 4-5 fare yakaladı yedi. Bu arada her yer fare deliği dolu acıdığım için fare zehiri atamadım inşallah cevizlere zarar vermezler. Bahçe işi öyle bir şey ki bir işi yapayım derken başka bir sorun çıkıyor. Sel gelmesin bahçeyi otlu bırakayım diyorsun fare çoğalıyor yonca ekince bakalım ne olacak.
|