View Single Post
Eski 21-02-2015, 22:01   #29
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
Kaldığım yerden devam ediyorum,
197. Bu gün 13 Ocak 20105. Telefonla Kazım’la konuştum cevizde aşı işini sordum. Bana dedikleri
- Dilcikli aşı Şubat ayında yapılır gerekirse Mart ayının başlarına kadar sarkabilir. Ancak aşıda hava durumu önemlidir. Dilcikli aşıda anaç ve kalem uyanmamıştır bu suretle cevizde ağlama olmaz. Aşı kalemi pişkinleşmiş olmalıdır bu nedenle 2 yıllık sürgünlerden alınır. Bu aşıda mümkünse anaç ve kalem kalınlığı aynı olmalıdır. Bu aşı geçen yılın sürgününe yapılmalıdır. Aşıdan 20-25 gün sonra aşı bağı gevşetilmeli, aşı sürgünleri 20-25 cm olunca aşı bağları sökülerek aşı sürgünü anaca yatık sekiz (∞) biçiminde bağlanmalı,
- Kabuk aşısı yapılacaksa yine 1-2 yıllık sürgünlerden alınır ve kalemler kum içine gömülerek aşı yapılacak Mart – Nisan ayına kadar saklanabilir. Bunda anaç uyanmış olacak ve kalem uyanmamış olacaktır. Anaç 20-25 gün önce veya sonbaharda kesilmiş olmalıdır ki cevizin suyu aksın yoksa alttan çizik atılır. Eğer anaç hızarla kesilmişse hızar dokuları yakacağından dolayı üst kısım kenarları bıçakla biraz alınmalıdır.
- Baharda dilcikli aşı tutmazsa Temmuz – Ağustos’ta yama göz aşısı yapılır. Bu aşı çift ağızlı bıçakla yapılır. Aşı bantı 15-20 gün sonra çıkarılmalıdır. Yaprak sapı kendiliğinden düşerse aşı tutma olasılığı yüksektir. Bu aşı bir sonraki sene baharda sürgün verir. Bu aşıda o yılın sürgününe yapılmalıdır. Bir aşı çantası hazırlamakta fayda var.
198. Bu gün 17 Ocak 2015. Bereket TV de Selahattin hoca çıktı ve don olayından korunmak için şunları söyledi;
- Arazinin don süresince springlerle sulanması (bunun hesabının sulama mühendisi tarafından yapılması lazım)
- Kaolin uygulaması belli bir oranda ağacı dondan koruyor,
- 100 lt suya 1 kg tuz koymak suretiyle dondan önce ağaçlara sıkılıyor. Ancak bunda ağaçların yaprağının olmaması gerekiyor. Buna dikkat etmek lazım yoksa ağaca zarar verilebilir.
- 100 lt suya 1-5 kg arasında sirke konuluyor bunu dondan 1 hafta önce yapmak lazım sirkenin içindeki asitler ağaç bünyesine işliyor ve bitkiyi soğuktan koruyor.
- Ağacı soğuktan korumanın en önemli özelliği toprağı organik hale getirmeye çalışmaktır.
Bunlardan herhangi birini uygulayan var mı acaba ?

Düzenleyen patara67 : 21-02-2015 saat 22:01 Neden: hata
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön