193. Bu gün 25 Aralık 2014 Perşembe. Sabah 08,30 da bahçeye vardım hava sıcaklığı -2 dereceydi 09,00 dan sonra hava güneşliydi ve 13-14 derece oldu. Sabah gübre veremediğim ağaçlara gübre vereyim dedim ancak el arabası ile gübre taşımak zor oldu çünkü yer kırağıdan dolayı üst tabaka çamur olmuştu ve tekerleğe yapışıyordu bu nedenle 3 el arabası ancak getirebildim. Bu el arabasının tekerleğinin önündeki çamur tutan demiri kesmek lazım. Gübre veremediğim 7 ağaç kaldı. Verdiğim bir kova koyun gübresini çapalamadım Aksel tarım öyle diyordu onlara sormak lazım niye diye. Gübrenin içinde telli kurt vardı yakaladığımı öldürdüm. Bence de gübreyi karıştırmamak lazım çünkü içinde böcek varsa soğuktan donsun veya kuş gibi hayvanlar yesin, birde ağacın üstünde örtü oluyor gibi geldi, zaten gübreden beklediğim fayda toprağı yumuşatması yoksa NPK + İz elementleri zaten gübre ile vereceğim. Daha sonra alt taraftaki asmaların otlarını aldım yarısından fazlasını ancak alabildim çünkü çok otlanmış ve otlardan dolayı nem yapmış zaten yeri sulak bazı çubuklar nemden dolayı çürümüş ancak çoğu tutmuş durumda, açığa çıkanların sağına ve soluna kazık çaktım, asmaların arasını ve arkasını motorlu tırpan ile almak lazım veya baharda ot ilacı yapsam ne olur ki acaba, asmaları karton kutuyla kapatıp ilacı öyle yapmak lazım çünkü bu sene çok ot oldu ve temizlemesi adamı mahvediyor ve çok iş günü gidiyor. Evi ilaçladım. Bu seneki işim belli oldu ot temizliği. Alt tarafa yonca ekmek konusunu inceliyorum çok nem yapacak fakat orada olan su erozyonunu engellemenin başka yolu yok. Çapa makinasını hırsıza kaptırmamanın yolunu halen bulamadım. Bu beni çok engelliyor ve bahçenin ot olmasına sebep oldu. Yoksa ben şimdiye kadar bu otları temizlerdim. Fare zehirini kullanamadım baktım cevizlere zararları yok. Bahçede fazla köstebek veya kör fare yoktu ancak tarla faresi çok.
194. Bu gün 29 Aralık 2014 Pazartesi. Halen bahçeyi don olayından korumayı araştırıyorum.
Bahçenin damlama sulamasını yapan Mühendis;
- Sizin elektriğiniz 220 V olduğu için biz sondaj motorunu 1,1 KW lık koyduk (1,5 HP ) bu nedenle 1 saatte su basma kapasitesi ortalama 6-7 ton, bu su da sizin bahçede ağaçların üzerinden püskürtmek suretiyle don sırasında sulama yapmaya su yetmez. Diğer bir yöntem olan toprağın sulanması içinde ancak bahçenin yarısını sulayabiliyoruz, her başlık 120 lt/sa su harcıyor. Diğer teknik arkadaşlarla da görüştük eğer bahçenin hepsini sulayamazsak bu işlem bir işe yaramıyor. Bu işlem yapılırken ağaçlar değil boş alandaki toprak sulanacak ve suyun donunca ısı vermesinden yararlanacağız. Bu nedenlerle şu anda sulamak suretiyle dondan korunmayı yapamayız. Ancak elektrik enerjisi 380 Volt olursa sondaj motorunu değiştirmek suretiyle tümden ayrı bir dondan korunma sistemi kurmamız gerekiyor, bunun başlıkları da donmayan cinsten özel olacak borularda özel, bu işlem esnasında sadece toprağın sulanmasıyla yaklaşık 4 derece artış sağlamış oluruz. Eğer sulamayı ağaçların üstünden yaparsak daha fazla dondan koruyabiliriz.
- Aksel Bahçe Ziraat Mühendisi Bekir Bey;
Kaolin ağaçların donma derecesine etki etmez çünkü yağmurlarla giden bir malzeme. O sadece güneş yanıklığına etkilidir. Don kırağı örtüsü kullanabilirsiniz bu örtü bitkileri +6 derece artmasına etki eder eğer yapabilirseniz iyi olur. Yoğunluğu 30 gr olandan alacaksın dedi.
- Zümre meteoroloji (internetten Kaolin satışı yapıyorlar)
Kaolin dondan korunmak için kullanılmaz dedi. Sunshader daha kaliteli 25 kg’ı 75 TL. kargo 30 TL
- Agro Basf (internetten Kaolin satışı yapıyorlar)
Almanya üretim kaolini araştırıp bana söyleyecek
- Kaokil.com;
Çin malı, 25 kg 40 TL + KDV, kargo 11 TL + KDV. Cevizde uygulama Mayıs ortası veya sonu yapılması gerekiyor. Eğer yağmurla hemen yıkanmasın diyorsanız yayıcı yapıştırıcı sentetik ile karıştırılmasını öneriyoruz. NU film 17 adlı bir madde zirai marketlerde var
- Ayaş Ziraat’ten Mühendis Bey;
Don olacağı zaman meteorolijiden takip edeceksiniz ve rüzgarın geliş istikametine göre saman balyası yakacaksınız ve yapabilirseniz küçük ateşler yakacaksınız. Bunlarla birlikte vantilatör var. Antifiriz sakın yapmayın. Kaolin ve kırağı örtüsünü inceleyecek ondan sonra konuşacağız. 2015 ÇKS yaptırmamı istedi her yıl dekar başına 10 TL mazot ve gübre desteği vereceklermiş toplam 120 TL. Zaten bunun 10 TL sini dosya masrafı diye Ziraat alıyor 20 TL sini de Tarım Kooperatifi alıyor. Dostlar alışverişte görsün.
|