View Single Post
Eski 17-02-2015, 22:39   #1045
tabus
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar Mesajı Göster
Sayın tabus mayıs ayında kuruyan tohumları, Eylül ayında 2 cm.kadar derine perlitli torf,kum ve az miktarda çiftlik gübresi karışımına ektim.Sonuç bu,gelişimleri çok yavaş topraktan çıkmaları 1,5 ay sonra oldu.Minik saksı toprağında hiç bir sorun da yok.Bu bahar açmaları da mümkün gözükmüyor.
Bu tohumlar yoğun kokulu beyaz renk ve diğer frezyalar gibi çok fazla boya gitmiyorlar.Yine de neredeyse bir buğday tanesi kadar diktiğim aynı cins mini soğanlar 20 cm.kadar boya ulaştılar. SELAMLAR...
Öncelikle geç cevap verdiğim için affola..
Frezyalar tohumdan çiçeğe, 8-12 ay zaman alıyor. Tohumun çimlenmesi ise yaklaşık bir aydır. Yazın çok sıcak ortam olmazsa taze tohum her zaman çimlenme gösterir. Keşke topladığınız tohumları hemen dikseydiniz. Veya benim tavsiyem yaklaşık 1 gün sıcak suda bekletseydiniz çimlenme daha erken olurdu. bir de bence tohumları fazla derine dikmişsiniz. 2 cm çok fazla derin.
Tohum çimlendirmekte derinlik o kadar önemli olmuyor. Önemli olan nemin kalıcı olması.Aksine çok derin olursa toprak yüzeyine çıkmak için enerjisi yeterli olamayıp ölüyor. Bazı tohumlar ışık alırsa bazıları da karanlıkta çimlenir o durum başka.
Frezyaya gelirsek, tıpkı soğan dikimi gibi, klasik derinlik de tohumun boyuna/ yüksekliğine göre.. Kendisi kadar derinlik ideal oluyor. Ben özellikle soğanlı bitkileri, saksıda baş parmağımla bir miktar dikey bastırarak yer açıyor ve tohumların tamamını bu çukura dolduruyorum.(Benim keşfettiğim bir metod olarak algılanmasın) Belki tamamı o yıl çimlenmiyor olsa da çok başarılı oluyor.Sonra da toprağı hafifçe bastırarak üzerlerini örtüyor ve saksının ağzını lava taşları ile kapatıyorum. Böylelikle nemin kalıcılığı artıyor.
Tohumun çimlenmesinde topragın besin değerinin hiç önemi yoktur.Bu aklınızda kalsın. Önemli olan; ısı ışık ve nem.Ama bitkinin aynı yerde çiçeklenmesi isteniyorsa ideal bir toprak karışımı önemli olur.

Düzenleyen tabus : 17-02-2015 saat 22:43 Neden: Ekleme yapıldı.
tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön