View Single Post
Eski 09-02-2015, 19:31   #143
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
172. Bu gün 21 Eylül 2014 Pazar. Sabah erkenden bahçeye gittik bu gün kü amacımız pekmez yapmak çapa makinasının römorkunda üzümleri ezdik evin önüne ocak yaktık akşam 22,00 gibi üzüm oldu yaklaşık 20 kg bu iş oldukça zahmetli bir işmiş bizim üzümler tam olgunlaşmamıştı yani üzümler koruktu, kazan yerine küçük kaplar vardı, zannedersem toprak ta çok iyi değildi, yinede iyi yaptık. Demek ki pekmez yapmak için daha önceden iyi hazırlık gerekiyor ve işi iyi bilen birisi olacak, hazırlık için ocağın altına demirden 3 ayak olacak, pekmez kazanı olacak, odunlar daha önceden hazır olacak ve bu iş 2 günde yapılacak. Bahçeye yine yukarıdan sel gelmiş ve daha derin yarıklara sebep olmuş, bunun için işaretleme yaptım ve uzun araştırmalardan sonra buraya yonca ekilebileceğine karar verdim. Bunun için dün AKM deki tarım fuarına gittim ve AKSEL bahçeden Mustafa bey bana yoncanın köklerinin uzun olduğunu, havadaki azotu alarak toprağa verdiğini, meyve ağaçları için daha yararlı olduğunu, erozyonu önleyeceğini söyledi, Yan komşu ekmenin kolay olduğunu, bunun için 2-3 defa çapa makinası ile gidildikten sonra, tohumun elle atıldığını ve arkasından çapa makinası ile bir kez daha sürüldüğünü söyledi. Tabi yazın sulamak da gerekiyormuş, bunun için kolay bir fıskiye sistemi kurulabilir. Bundan sonra amacım oraya traktör sokmamak, araları yeşil olsun ve bizde yoncayı motorlu tırpan ile biçelim, belki yonca değerli başkasına veririz o biçer veya otu satarız veya gübre karşılında değiştiririz. Çeşmenin üst tarafındaki tarla sahibi ile de görüştüm onların tarla bu sene boş olduğu için oradan en ufak bir yağmurda bizim bahçeye sel geldi, onlar bu sene orasını nadasa bırakmışlar, bu sene buğday ekeceklermiş, herhalde önümüzdeki sene bu kadar sel olayı yaşanmaz. Ayrıca Üst komşu önümüzdeki bahar Sarıoba köyünden günlük yevmiyesi 50 TL ye 3 kişi tutarız ve bir de römorklu traktör buluruz, tarlanın yüzeyindeki taşı toplatırız dedi. Üç gün çalışsalar tarlada taş azalır dedi. Yan komşu şunu da söyledi; eğer yonca ekilirse diğer otların çıkmasına da engel oluyormuş bakalım hayırlısı. Ben damlama borularını toplamak için bir sistem yapmam lazım ve de cevizlerin etrafındaki otları çapa makinası ile alsam daha kolay olacak gibi ancak çapa makinasını çalıştıramadım.
173. Bu gün 25 Eylül 2014 Perşembe. Behiçbey fidanlığından 600 adet mazı aldık evin etrafına çit bitkisi yapacağız. Bu gün sabahtan bahçeye vardım ilk işim mazıları arabadan indirmek oldu. Daha sonra 2 sıra cevizin dibinin otlarını elle yoldum, arkasından kilit taşı üzerinde bulunan kumları temizledim ve fazla kumları aldım. Sirke olmuş mu diye baktım. arabayı elektrik süpürgesi ile süpürdüm, aşağıya tahtadan iki yere set yaptım bakalım yağmurla giden toprağı tutacak mı. Ne zamandır bir araştırma yapıyordum bunları sonuçlandırdım. Şöyle ki; cevizin diplerindeki otlar elle yolunması gerekiyormuş çünkü kökü içinde kalmayacak eğer motorlu tırpan veya biraz büyüyünce çapa makinası ile alırsan kökü içinde kalacağı için cevizi kurutmaya çalışıyormuş, yaşamak için asit salgılıyormuş. Önemli ot yolmak istemiyorsan cevizin dibine malç yapacaksın, bunlar talaş, kesilmiş çim , saman , ağaç kabuğu gibi malzemelerden, böcek gelmemesi için bir tarif var ama onu tam öğrenemedim, ördek yumurtası falan içinde bir şeyler varmış bulunca yazarım. Ayrıca ağaçların arasına yonca ve korunga ekmek gerekiyormuş ben yonca ekeceğim şu faydaları sağlayacak; erozyonu önleyecek, toprağa azot verecek, erken ve geç donlarda 3-4 derece sıcaklık sağlıyacak, toprağa gübre olacak, kökü derine indiği için alttan yukarı doğru besinleri taşıyacak ve kendisi para ediyor ve bahçeyi artık sürmüyorsun.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön