Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Ben susuz kalan nergislerin soğuklara tahammülünün sanılanın aksine olmadığına veya muhtemelen karaburun veya başka soğuklara dayanıklı bir nergis olduğuna inanıyorum.
Başka hiç bir nergisin bu şekilde bu yıla kadar görmedim. Daha önceki nergislerim üç dört yıl önceki güllerin, asmaların, cevizlerin büyük zarar gördüğü veya öldüğü sanırım -33'leri gördüğü halde bir şey olmamıştı. Tabi ki en güzeli toprakta yetişmesi. Bu yıl çeşit sayısı biraz daha arttı. Umarım biraz geç diksem de yeni çeşitlere bir şey olmamıştır.
|
Sn Muda, don olayı başka faktörlere de bağlıdır. Saksıdaki bitkilerin dondan etkilenmelerinin, saksının sulanmış/sulanmamış olması ile ilgisi belki de en azıdır. Nergisin hangi türden olduğu, soğuklara dayanıklı olup olmamasında etkilidir. İthal nergislerde bu sıkıntı var. Ama balkondaki saksının konumu, örneğin rüzgara açık olup olmaması, saksının yapı malzemesi, nergisin dikim derinliği ve sıklığı aklıma ilk anda gelen ihtimaller; don olayında çok etkilidir.
Saksı içindeki köklerin donması tamamen fiziksel olup yalıtım ile ilgilidir. Olaya öyle bakın.Çok uzun saatler, günler sürmedikçe - 33 C derecede olsa, 20-25 cm lik toprak tabakasının altında don olmaz, don işlemez.
Paylaşayım istedim..Geçmiş olsun, başka keder vermesin..