Vanda Royal blue blues
Merhaba,
Yaklasik 1 ay once Hollandadan binbir zahmetle getirdigim kokler dahil 1.80 m uzunlugunda Vanda Royal blue sahibiyim. Uzerinde 1 buyuk 3 tane kucuk vanda royal blue var. Basarili oldugumu su an dusunmesem de evde bakmaya calistigim icin buyuklugu sulama, uygun yer bulma acisindan sorun oluyor. Bitki uzerinde oldukca cok kok oldugunu dusunuyorum. Hepsi acikta. Hatta kokler crown bolgesindeki siyah plastik icinde kordugum olmus ve yarim metreden uzunlar. Amacim bitkileri ayirmak. Bunu nasil yapabilirim? Bir cicekciye gotursem bunu benim icin yapabilirler mi sizce?
Bunun disinda evim hic gunes almiyor (sorun 1). Bu acidan biraz sanssizim ve bu nedenle grow light almayi dusunuyorum. Sizce nasil bi fikir? Tavsiye edebileceginiz bir marka/model var mi?
Son sorum kis aylarinda gece esinti saglayabilmek sorununu nasil cozebilirim (sorun2)? Vandam kucuk misafir odasinda duruyor, pencere var ama gunes almiyor. Evde kedileri var ve bitki yiyiciler. Odada hem kapi hem pencere kapali bu yuzden. Radyatoru ve nem makinesini butun gunduz acik birakiyorum. Sadece sabahlari ise gitmeden once kapi pencere acik kaliyor yaklasik yarim saat icin. O zaman esinti aliyor. Vanda icin soguk bir esinti oldugunu dusunuyorum. Bu yuzden gunun hemen her saati kapali olan bu ortamda geceleri kaloriferi kapatarak, vantilator koysam, esinti icin yeterli olur mu (sorun 3)? Bu sistemi gelistirebilmem icin oneriniz olabilir mi?
Eve geldikten sonraki gunlerde en az 5-6 tomurcuk patadi cicek oldu ve cicekler buyudu. Sadece sona kalan 1 tomurcuk patlamadi kurudu. Bunun sebebini tahmin edebilecek birisi var mi (sorun 4)?
Ozellikle orkide eve geldikten sonra acan ciceklerin uzerinde yara gibi kahverengi yerler oldugunu goruyorum. Hatta ciceklerin formunu goruntusunu bozdugunu soyleyebilirim. Aldigim yere sordum. Tasirken bitkinin gecirdigi travmadandir dedi. Buna guvenebilir miyim? Virus ya da mantar oldugunu dusunmek icin nedenim olabilir mi (sorun 5)?
Bocek, bit ilaci ve mantar ilaci almak istiyorum. Internette aradim ama koca Istanbul'da bu tur orkide ilaclari satan bir yerin internet sitesine rastlayamadim. Bu konuda tavsiye olabilir mi (sorun 6)?
Vaktiniz oldugunda yanit verebilirseniz sevinirim.
Her turlu yanit icin simdiden cok tesekkurler. Fotograflar var ancak cok buyuk, formatlayamadim. Ilginenen olursa email uzerinden gonderebilirim.
Gokhan
|