View Single Post
Eski 06-02-2015, 09:21   #1866
cnrtkt
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thered Mesajı Göster
Merhaba

Konuyu bir süredir takip ediyorum, epeyce bir sayfa okudum ancak henüz forumda ve nette cevap bulamadığım 2-3 konuyu sorarak aranıza giriş yapıyorum.

1) 8x8 şeklinde bir dikim yaparsam, en az 5 yıl boyunca kapanması muhtemel olmayan aralara ceviz yerine, hızlı ürün verecek, ileride kolay ve minimum masrafla sökülebilecek, cevizin gelişimine zarar vermeyecek, değeri olan ve bakımı minimum düzeyde olacak ne dikilebilir? Alternatifler nelerdir?

2) Sık rastladığım ancak halen anlamını bulamadığım "ismine doğru" ifadesi ne anlama geliyor? Belki 100 farklı sayfada bu sözcüğü okudum ancak hiçbirinde ne anlama geldiği yazmamış. ... nedir, ... ne demek şeklinde arattığımda da çıkmıyor. Nedir bu ifadenin anlamı?

3) Geyve - Pamukova ve İznik civarlarında ceviz yetiştirenler var mı aramızda, bu bölgelerde verim ve tür seçimi nasıldır?
Merhaba.
2. sorunuzda ki olay şöyle; fidancıdan Fernor çeşidi isteriz, o da bize Fernor budur diye bir fidan verir.
Şahsen ben verdiği fidanın Fernor olup olmadığını o anda anlayamam.

Eğer, 5 yıl sonra o fidan Fernor çıktıysa ismine doğrudur, başka bir çeşit çıktıysa kandırılmışızdır, o fidan ismine doğru çıkmamıştır. Fidancı sahtekardır.

8 - 10 yaşlarımda kiraz fidanı diye fidan alıp dikmiştim, 3-5 yıl bekledim kiraz toplayacağım diye maalesef mahlep ağacı çıkmıştı. Aşı yapmıştık bizde. İsmine değil cinsine bile doğru çıkmamıştı fidan

Hatta dedemin kardeşi, rahmetli amcamız ayağına taş değse "men dakka dukka" derdi hep.
Bir gün sordum "o nedemek" diye.
"Gençliğimde, 1 - 2 sezon, kısa süre de olsa fidan alıp satmıştım, para tatlı geliyordu o zamanlar. Kim ne istese elimdekini verirdim giderdi. Müşteri, misket elma isterdi ben elimde elma yoksa bile o anda ne varsa armut bile olsa verirdim bu misket elma diye. Ayva isterdi kiraz verirdim çoğuda anlamazdı. Şimdi elime diken batsa o zamanki yediğim haltlar aklıma gelir, "men dakka dukka" yani "ne ettiysen o nu bulursun" derim" demişti. Yani ismine doğru fidan verdiği nadir olurmuş. Çok pişman olmuştu, Allah affetsin.

-----------------------------------------------------------
1. sorunuz hakkında pek bilgim yok, tavsiye olarak; zamanınız ve iş gücünüz ve tecrübeniz yoksa kapama fidanlığın içine başka türde ağaçlar karıştırmayın derim.

Benim bahçemde önceden farklı farklı türler vardı. Budama zamanı, ilaçlama zamanı, sulama zamanı, hasat zamanı, gübreleme zamanı, hastalıklarla mücadele şekilleri hepsi birbirinden farklı olduğu için çok uğraştırıyordu. Bu yüzden asıl yetiştirilmek istenen ağaca yeteri kadar önem verilemiyordu, bu yüzden de gelişimleri ve verimleri geri kalıyordu.

Geçen yıl 50 m² yere sebze yapmıştım. Yalnız olduğum için sebzeyle uğraşmaktan diğer işlerime zaman ayıramamıştım mesela.
Arazimin çevresine dikenli kuşburnu dikecektim, hem de çit vazifesi görür diyerek, zaman ayıramam diye ondan da vazgeçtim.

Ben olsam tek çeşitte devam eder, hem emeğimi hem de zamanımı tek konu üzerinde yoğunlaştırırdım.
--------------------------------------------------------------
Kolaylıklar dilerim.
Saygılar.

cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön