[QUOTE=Imay;1353310]Sayın Tabus, nergis sayfasını uzun süredir (üye olmadan da önce) takip ediyorum. Bu nergisten kimsenin söz etmemesi, kimsenin bu nergisin fotoğrafını yayınlamamasını garipsiyordum.
Bu sene fırsatını bulup paylaşmak istedim. Ya çok sıradan, sözünü etmeye değmeyecek ya da tanınmayan bir tür diye düşündüm. Son gönderdiğim fotoğraf çiçekleri çok sarı görünmesine rağmen en yakın olanı.
Biçim olarak ise evet, aynısı.
Öncelikle çiçek soğanı satıcılığının, çoğu kez kendileri üretmedikleri halde Hollandalıların elinde olduğunı bilmek gerek. Nergisde özellikle sistem şöyle çalışıyor: Breeder denilen kişilerin değişik nergislerin tozlaştırması ile elde ettikleri yeni nergislerin patentini alıyorlar,istikbal görüyorlarsa, grower denilen kişilere inanılmaz sayıda ürettiriyorlar ve dünyaya pazarlıyorlar. Nergislerde en büyük pazar payı, uzun boyları, vazoda uzun kalma süreleri (kesme çiçek) gibi hususlar öne çıkarılarak üretim daha ziyade, tek sap tek çiçek fakat iri çiçek üzerine yoğunlaşıyor. Tazetta grubu çiçeklerin tek avantajı, erkenci çok erkenci oluşu,ama Avrupada çiçek en çok,14 şubat, anneler günü gibi günlerde satılıyor. İşte Paper white ve benzerleri sadece 'forcing' , zorlayarak belli günde kolayça çiçeklendirmeye müsait oldukları için cazip oluyor. O da noel de satılıyor. Bir de Avrupalıya göre nergis kokusu, o yoğun nergis kokusu, intoxicated, sarhoş edici, zehirleyici, bulunduğu için pek tercih edilmiyor.
Biraz uzun oldu ya, tüm bu sebepler bir araya gelince büyük üreticiler, bize hoş gelen bazı türleri üretmekten kaçınıyorlar. Örneğin, karaburun veya kayıtlı ismi ile Double Roman,Romanus da pek üretilip satılmaz ancak çok az demin breeder dediğim kişilerden temin edilebilir. Minor Monarque de öyledir.
|