Sn Imay, öncelikle Jargonlarda anlaşırsak aynı dilde konuşuruz.
Ben de korona sözünden hoşlanmıyorum ama ne yazık ki 'botanikçe' konuşmazsak yanlış anlaşılmalar oluyor.Sizden ricam, Sn Dumlupınarın gönderisi No: 2372 resme ve benim 2429 daki ikinci resme bakmanız.
Sizin nergis bunun ikisini arasında mı kalıyor?
Çiçeğin değil de yapraklarının rengi nasıl, 'tozlu mavimsi yeşil ' mi.
Yapraklar düzgün mü yoksa hafifçe büklüm yapıyor mu? ' çiçek sapında iki tane sırt uzanıyor gibi' ifadesi ile, çiçek sapında belirgin bir 'yiv' var mı demek istediniz..
Büyük, çok büyük ihtimalle, sizin nergis evcilleşen (Anadoluda böyle örnek çok fakat ciddi bir araştırma yok) Narcissus tazetta veya alt türüdür.
Botanikçiler nergislerin tasnifinde anlaşamıyorlar. Dünyada çok yaygın , en fazla kültürü yapılmış bir çiçek olması ve asıl tip örneğinin yabani olarak görülememesi gibi sebeplerle tasnif işi ticari nergisler ayrı, doğal nergisler ayrı devam edip gidiyor. Konu uzun ve karışık.
Eğer sizin nergisin koronası (size göre çanak) pembe renkli ise olagandan çok fazla mutasyona uğramış bir çeşit veya hernasılsa ülkeye girmiş bir üretim diyebilirim. Malum Sn pria'nın Erlicheeri de 1934 yılında Yeni Zelanda bahçelerinde yeni bir tür olarak keşfedilmiş fakat 1954 yılında kayıtlara girmiş. Yine prianın dediğine göre 15-20 yıl kadar önce kendisine bu çiçek verilmiş. Nereden nereye .. Bakarsınız sizin nergis de bilinen beğenilen bir çeşit olabilir.
|