Sevgili hassoman Ben Afyonluyum. Bu çorba, düğünlerimizin özel günlerimizin ve davetlerimizin baş yemeğidir. Olmazsa olmazımızdır yani.
*100 gr kuru bamya ile 2-3 kez çorba yapılabiliniyor. Yani 35 gr bamyadan 4-5 porsiyon çıkar. (Küçük boy bamya makbul olanıdır.)
Yapılışı..
* Bamya dizilerini tüysüz temiz bir bez arasına (ben sofra mendilinde yapıyorum) alarak ovalarım.
Bu işlemi bamyanın kenarındaki, minik kuru antenleri düşsün diye yaparız
*Bir tencerede kaynattığımız suya, bu tozu anteni temizlenmiş bamyalar atılır. Haşlamaya bırakılır.
*Çorbayı pişirmek istediğimiz ayrı bir tencereye sıvıyağ konularak iri 1 baş doğranmış soğan öldürülür, peşinden 100-120 gr kadar kıyma ilave edilerek beraber çevirilir. Kıyması kavrulduğunda 1 çorba kaşığı salça ve tuz ilave edilir. Arzuya göre sıcak **** soğuk su ilavesi ile kaynaması beklenir.
* Suda kaynayan bamyalarımız yumuşadığında bir süzgece alınır. Soguk suya tutularak soğuması sağlanır. Soğuyan bamyaları ipinden boşaltarak, kıymalı kaynayan suya ilave edilir. İndirmeye yakın karabiber ekilerek çorbanın suyunun özleştiği görülene dek kaynamaya bırakılır.
* Servis yapılırken limon sıkılarak afiyetle içilir..