Bilgilendirme
Merhabalar,
Bilgi paylaşımı çok güzel bir şey ancak uzmanlık gerektiren bazı konularda biraz daha dikkatli olmakta, en azından kesin bilgi yazmaktan kaçınıp ucunu açık bırakmakta fayda var diye düşünüyorum.
Konunun uzmanı olarak, erdem7'nin yazmış olduğu bir kaç bilgiyi düzeltme ihtiyacı hissettim. Öncelikle paylaşım için teşekkürler. Düzeltme gerektiren bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Bilinen Deniz yılanlarının hepsi zehirlidir ve bazılarının zehri de oldukça etkilidir.
- Çukurbaşlı Yılan engerek değildir, farklı bir aileye dahildir. Yazmış olduğunuz gibi "yarı-zehirli" olarak adlandırabiliriz. Bu tabir yerleşmiş Türkçe kaynaklarda ancak bunun nedeni sizin de belirttiğiniz gibi zehir dişlerinin ağzın (çene kemiğinin) arka kısmında bulunmasıdır. Türkiye'deki "yarı-zehirli" olarak ele alınan türlerden genel olarak insan için öldürücü derecede zehri olan yoktur. Boyut olarak da 2 metreyi bulabildiği için ısırığı en fazla zarar verebilecek olan Çukurbaşlı Yılandır, bazı bölgesel tepkilere neden olabilir. Nadiren de olsa, kişinin bağışıklık sisteminin vereceği reaksiyona bağlı olarak ölüm gerçekleşebilir. Ancak ben şimdiye kadar hiç Çukurbaşlı Yılan kaynaklı bir ölüm vakası duymadım, Dünya genelinde de 1-2 rapor var sadece. Türkiyedeki diğer "yarı-zehirli" türler boyut olarak fazla büyümediği için ısırıp zehir dişlerini geçirebilse bile zehir miktarı çok az olduğundan ve zehirleri insan üzerinde çok etkili olmadığından tehlike arz etmez. Burada hemen bir parantez açayım; Türkiye dışında yaşayan bazı "yarı-zehirli" yılan türlerinin zehirleri insan üzerinde oldukça etkilidir.
- Şimdiye kadar tüm tanımlanan yılan türleri dikkate alındığında, zehirli yılanların oranı %25 civarındadır, yani yılanların büyük çoğunluğu zehirsizdir.
- Zehirli yılanların büyük çoğunluğu Colubridae ailesine dahil değildir. Büyük çoğunluğu Viperidae (Engerekler ve Çıngıraklı Yılanlar) ve Elapidae (Kobralar, Mercan Yılanları, Deniz Yılanları) ailelerine dahildir.
- Colubridae ailesine dahil yılanlardan da gözbebeği dikey olanlar vardır ve bu ailedeki bazı türlerin desenleri çok güzel ve göz alıcıdır.
- Kobra olarak bildiğimiz türlerin (Ör: Kral Kobra, Mısır Kobrası, Tüküren Kobra vs.) desenleri genellikle düzdür. Ancak yine Elapidae ailesi altında bulunan zehirli Mercan Yılanları'nın göz alıcı desenleri vardır.
Son olarak hem sizlerin zor durumda kalmaması hem de böyle bir şeye şahit olduğunuzda Jandarma ve Bakanlık yetkililerine haber vermeniz için bir bilgilendirme yapayım: Tüm sürüngen türleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır ve izinsiz olarak doğadan toplanmaları suçtur.
Selamlar
Biyo. Naşit İĞCİ
|