Sayın Birnefestoprak; bahsettiğim kabağın bilgileri aşağıda:
Pürtüklü veya ağsı bir balkabağı; genelformu kestane kabağına benziyor.
Daha çok Bayramiç, sırasıyla da Ezine ve Ayvacık'ın kimi köylerinde yoğunlukla yetiştirilen bir balkabağı çeşidi. Kazdağları'nın diğer yörelerindeki pazarlarda nadiren rastladım.
Yetiştirenler özellikle ocağını geniş açtıklarını söylüyorlar.
Kabuğu ince, daha doğrusu üzerindeki ağsı, pürtüklü dokunun yoğunluğu azaldığında kabuk incelirken arttığında ise kalınlaşıyor. Bu değişim çeşitten çok yetiştirme koşullarından ileri gelebilir, emin değilim.
Tadı gayet yerinde, şekersiz piştiğinde dahi tatlı. Kabak tatlısının alışılmış bol şekerli halini sevmeyenler için iyi bir doğal alternatif olabilir
Genel görünümü böyle:
Üstten görünüm:
Alttan görünüm:
Yandan:
Yandan kesiti:
