138. Bu gün 4-5-6 Haziran 2014 babamla birlikte 3 gündür bahçedeyiz. Amacımız konteynırın temelini yapmaktı ancak bize gelecek olan konteynırın ölçüleri 6m*3 m. Biz ilk temel tahtalarını yaparken 4*8 olarak yaptık ve sonucunda daha çok taş gerekti, bir kamyon bunun içine taş döküldü. Bir mühendis arkadaş dedi ki eğer konteynır yanlardan betonu taşarsa altına su girer. Bu nedenle tekrar temeli düzeltmemiz için içinden bu sefer taş almamız gerekti. Elle alalım dedik fakat çok zahmetli olacağa benziyordu, bizde kepçe çağırdık. kepçeci de 2 nci gün gelebildi, iyi ki gelmiş temeli düzeltti aldığı taşları evin kapı tarafındaki yanına serdi bizde evin önüne serilen taşları dizdik ve kalıp yaptık oraya da beton atılacak. 2 nci gün kepçe gelince bizde konteynır temelini 3m*6m ebatlarında yaptık ve önünden aşağı inip yaklaşık 2 m öne doğru uzattık. Yani temel olması gerektiği gibi oldu. Bundan sonra bir iş yaparken bilen birilerine sormamız lazımmış ve işi fazla büyütmemek gerekiyor. Karayollarından ekip geldi çeşme tarafını açmaya çalıştılar ancak adamların iş yapmaya niyeti zaten yoktu açamadılar. Sadece benim hortumu kopardılar. Ben onlara dedim ki bakın büzü açınca ne olacak gel bir bak su direkt olarak bizim bahçeye girecek bu böyle olmaz burası devlet kontrolünde olan sertifikalı bir bahçe dedim, ancak büzün çıkışına yolların kenarına yapılan betondan bir kanal yaparsanız olur dedim, onlar da bu bizi aşar dediler. Bahçeye gelmeden önce karayollarına uğramıştım burası Beypazarı’na bağlıymış şeflerinin telefonunu verdiler onunla konuşacağım bakalım ne diyecek. Domates fidelerinden 40-50 adet kalmış onları çapaladım, dolu nedeniyle mısırlar yatmış, fasulye ayakta, nohutlar kaybolmuş, kavun ve karpuzun üzeri toprakla dolmuş ve dolu zarar vermiş kendi haline bıraktım havalar biraz düzelince belli olur. Bazı cevizlerin dibi toprakla dolmuş, havalar biraz ısınsın diplerini çapalamak lazım ve aşı yerleri gömülenleri düzeltmek gerekiyor. Evin arka sırasındaki ağaçlara ve dut ağacına kimyasal gübre verdim bir su bardağı kadar. Bahçeye gelirken Ayaş Ziraate uğradım Mühendis bana bir kağıt imzalattı bize 1200 TL teşfik vereceklermiş ama ne zaman verileceği belli değil. Ziraat Bankasına adıma yatacakmış biz de onu zaten Kazım CIBIR’a vereceğiz ceviz fidan parası olarak. Çapa makinesini bahçeye getirdim. Bir dahaki sene benim işim ağaçlar ve asmalar onun haricinde çok bir şeyle uğraşmamak gerekiyor yoksa ağaçlara zaman kalmıyor. Mart ayında bir kez traktör kaz ayağı veya diskaro ile sürecek sonra ben birkaç defa çapa yapacağım ve ot olmayacak, sonra bahçenin toprağının organik olması için fiğ, arpa, yonca gibi bitkiler ekip onları çiçek döneminde toprağa karıştırıp yeşil gübre yapmak gerekiyor ve 2 yılda bir hayvan gübresi atılması gerekiyor. Sebze yapılacaksa ancak bahçeye geldiğimizde kendi yiyeceğimiz kadar sera ölçülerinde olacak. Serayı bir üste almam lazım. Büzün kesinlikle bu şekilde açılmaması lazım. Ancak oraya yeni yol yapılırken düzeltilir diye düşünüyorum. Büz istikametinde betondan kanal yapılırsa hem çeşmenin suyu oradan akar gider hem sel suyunun bahçeye zarar vermesi önlenir hem de bahçenin içinden su akar, değişik olabilir ağaçların arasından gider ve ağaçlara zarar vermez.
Ayaş Ziraat Mühendisine meyve ağaçlarının gübrelemesini sordum bana dedi ki; sizin bahçede PH muhtemelen 8 civarında yani baz ağırlıklı. Bu nedenle Amonyum Sülfat vereceksin, NPK’ ya ilaveten mikro elementli olan kimyasal gübre ver dedi. Demir, mangan. Magnezyum, bor
vb. mikro element çok olsun dedi.