View Single Post
Eski 27-01-2015, 15:07   #1
caglarxx
Ağaç Dostu

caglarxx's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2007
caglarxx / Japon Akçağacı (Aday No. 1)

Selam arkadaşlar
Japon akçaağaclarını yıllardır çok seven, ama şimdilerde fırsat bulabildiğim için bu ağaçlarla ilgili son 6 ayda okumadığım döküman kalmadı.
Birkaç aday (aday adayı belki) belirledim ve edindim.Birçoğunu ayrı başlıklar halinde tanıtıp ,yapılanları ve ağaçtaki gelişmeleri paylaşmayı düşünüyorum.
Bu süreçte tüm arkadaşların fikirleri ve tecrübeleri benim için önemlidir,o yüzden yorum yapmaktan çekinmeyin.

Adayları edinirken yaşadığım sorunlardan (durumlardan ) da bahsetmek isterim.
Bu ağaç türü, yurtdışında da ülkemizde de kıymetli bir ağaç.Bu durum haliyle fiyatlarını etkiliyor.
Nerdeyse 1000 civarında kültürü üretilmiş durumda.
Yaprakları her ay renk değiştireninden,kışın yapraksızken gövdesi kıpkırmızı olana,tam gün güneş sevenden ,hiç güneşten hoşlanmayana kadar , çok çeşitli varyeteleri mevcut.
Ankarada ikamet ediyorsanız karşıyakadaki fidancılardan başka çokta seçeneğiniz yok.Bu fidancılarda aslında çok miktarda japon akçaağacı çeşitleriyle karşılaştım.Ama birçok satıcıda gördüğüm değerleme ağaç kırmızı yapraklıysa ve boyu uzunsa pahalı)
Hatta sadece kırmızı yapraklı olması yeterli.Neyseki ben adayların %80 ni üst dalları kurumuş ,genelde sergilenmeyen ,arka kısma atılmışlardan tercih ettiğim için fiyatlarla ilgili pek sorun yaşamadım.

Tanıtmak istediğim ilk aday acer palmatum dissectum yaprakları daha ince olan ve genelde salkım söğüt tarzı gelişen bir tür.
Aslında dissectum tercih etmeyeceğim bir kültivar fakat ,beni cezbeden toprağını eşelediğimde ortaya çıkan nebarisi ve üst taraflar tamamen kurumuş olduğundan cazip fiyatı idi.
Ağır budama yapıldığı için sürgünlerin durumuna göre bir tarz belirlemek gerekecek sanıyorum.Özellikle belirtiyorum bu adayda fikirlere çok çok açığım.

Aklıma takılan boyu biraz daha kısa tutmalımıydım acaba?
not:nebari yaklaşık 1,5-2 soda şişesi çapında.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg IMG_2295.jpg (64.1 KB, 232 views)
Dosya Türü: jpg img-2295-1.jpg (68.4 KB, 228 views)
caglarxx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön