View Single Post
Eski 27-01-2015, 12:43   #45
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Merhaba,

Eklediğin tohum fotolarını görünce, Konya'ya yeni taşındığımda kendi yaptıklarım geldi aklıma. Zengarden'e girip, resimleri hoşuma giden bütün tohumlardan sipariş veriyordum. Sonuç; acemiliğin verdiği acelecilik ve de bilgisizlik eklenince, ya iklime uygun olmayan tohumlar ya da çimlendirmesi tecrübe isteyen tohumlarla hüsran.

Kendi hatalarımı göz önüne alarak naçizane tavsiyem; tohum alıp, pek çoğunu çimlendiremeyecek ve moralin bozulacak. İlk başlarken fide olarak beğendiğin bir kaç çiçekle başlarsan, onların büyümesini izlerken tohum çimlendirmeye geçebilirsin. Tabi el elden üstündür. Sen beceriksizsen bana ne? ben başarırım da diyebilirsin, ona da saygı duyarım ve başarılar dilerim.
Hepimiz aynı yerlerden geçtik sanırım. Ben de o resimleri görünce oldukça fazla sipariş vermiştim. Bir kısmını da arkadaşıma gelen tohumları görünce verdim. Ondakilerin çoğu nerede ise hiç çıkamadı. Bendekilerden bir kısmında başarılı oldum. Orana bakarsanız onlar da yeterli değildi. Bendeki tohumlarda ise nerede ise hiç problem olmadı. Sonradan ektiklerim bile çıktı. Daha sonraki yıl yani geçen sene paylaşımdan gelen tohumların ektiklerimin nerede ise tamamından rahat çimlendirme ve ürün alma durumum oldu.

Bir kısım tohumlar çok küçük. Çimlenme engeli olanlar var. Çimlendirirken onlara dikkat etmek gerekiyor. Çimlenmeleri için suni yerlerde ekilenler çok çabuk uzayıp daha sonra en ufak bir şeyde ölebiliyorlar. Bu nedenle biraz daha mevsiminde ekip dış ortama dayanıklı bitkiler yetiştirmek geç olsa da çiçeğini görebilmek açısından daha iyi.

Bazı bitkiler ise iki yıllık. İlk önce ekip o yıl büyümelerini sağlayıp gelecek yıl kışı geçirdikten sonra ikinci yıl çiçeklerini açıyorlar. Onları ikinci yıl da kalabileceği yerlere dikmek daha önemli.

Bazıları ise çok yıllıklar onları sürekli durabilecekleri bir yere dikmek gerekiyor.

Foxglove Yüksük otu dediklerini ben tohumdan yetiştiremediklerimden. Soğuk katlama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Doğal halde benim burada bir çeşidi var. Birkaç kök getirip ayırarak bahçeme diktim. Tabi tohumları yeniden ekeceğim. Bu gibi bitkileri iki yıl üst üste dikip ikinci yıl çiçekleneceği için devamlılığı sağlamak en güzeli. Kaya yanında gördüm çoğunlukla. Bir defa köklendiği zaman güzel gelişiyor. Benim birkaç tane aldığım kökten çok fazla çelik oldu. Çiçek veren ölüyor gördüğüm kadarı ile.

http://www.agaclar.net/forum/1329855-post23.htm

Ezan çiçeği de iki yıllık. İlk yılında ilkbaharda ekilerek biraz büyümesini sağlamak gerekiyor. Toprağını ıslatarak topraklı bir şekilde istediğiniz yere şaşırtabiliyorsunuz. Ne kadar büyürse gelecek yıl o kadar büyük ve güzel çiçekler açıyorlar. Saksıdakiler ilk yılında olanlar. Onların başka yere nakledilmesi gerekiyor. Bende çok fazla bakamasam da ikinci yılında benim
boyumu geçenler oldu.

http://www.agaclar.net/forum/1329545-post19.htm

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön