Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02
Merhaba arkadaşlar. Benim bir çift Maniluva türü kanaryam var.İlk yavrularına bakamadıkları için birisi öldü. Diğerini şırınga ile kendim hazırladığım mama ile 16 gündür besliyorum. Şimdilik sağlıklı ve mamayıda severek yiğiyor.
|
Bahtiyar bey;
Anne ilk birkaç gün ağız sütü denilen kendi kursağında oluşan kısım ile bakmadığı zaman yavrunun ölmesi kaçınılmazdı. Bu kadar büyüdüğüne göre anne en azından biraz beslemiş. Gelişme açısından bundan biraz daha fazla tüylenmesi gerekiyordu. Anne yerine artık babanın da beslemesi gerekiyor. Anne yeni yavrular için hazırlanmaya başlıyor. Bu nedenle ikinci bir yuva takmak ve bir kısım yuva malzemesi vermek gerekiyor. Bunları muhtemelen biliyorsunuz. Bilmeyen şırınga ile yavru kuşu besleyemez.
Kuşlara nasıl bakıyorsunuz. Ben yavru çıktığı ilk iki gün haşlanmış yumurtayı ortadan ikiye bölerek yarısını mamalık içerisine bırakıyorum. Yavru küçük olduğu için fazla yemese de protein oranı yüksek beslenmesi iyi oluyor. Daha sonra hazır satılan mama ile veya kendiniz hazırlayabileceğiniz mama ile haşlanmış yumurtanın rendelenmişini karıştırıp veriyorum. Zaman olsa günde iki defa yapmak en güzeli. Marulu çok büyük olmamak üzere yıkayıp kurulayıp o şekilde veriyorum. Gevrek yani körpe marul taktığınız zaman kanaryalar öncelikle onu yer ve yavruya verir. Siz doyurmadan taze mama, marul takarak anne ve babanın yavruyu besleyip beslemediğine bir bakın isterseniz.
Ben mecbur kalırsam yavruya mama olarak yumurtanın sarısı, biraz pirinçli bebek maması, spriluna, varsa toz prebiyotik olmaması durumunda biraz yoğurt karıştırıp çubuk yardımı ile besliyorum. İlk zamanlar bu mamayı ağzınızda çiğnerseniz az da olsa ağızda bulunan tükürük nedeni ile yavrunun mamayı sindirmesine yardımcı oluyor.Yuvalığa dokunmanız yavruların başlarını aç iseler kaldırmalarına yetiyor. Ancak biraz tecrübe gerekiyor. İlk başlarda besleyemiyordum. Şırınga ile beslemede bazen sorun yaşadım. Çubuk ile beslemede yavrunun gözleri açıldıktan sonra korkarak ağzını açmaması durumunda uzaktan beslemek açısından yararlı oluyor. Sonraki günlerde hazırladığınız karışıma hazır satılan mama, marulun iyice doğranıp katılması ile biraz daha besleyici ve sulu hale getirebiliyoruz. En güzeli anne ve babanın yavruya bakması.