View Single Post
Eski 20-01-2015, 22:13   #4
flying dragon
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Kucuk bi ayrinti vermek istiyorum. Asi kirmizi (rebel red) rusyadaki kizil ordu isyanlarini cagristirdigi icin devrim kirmizi denmistir. Asil mavi de (royal red) ingiliz donanmalarindan almistir ismini.

Bu arada yapmak istedigim lambayi biraz anlatayim. Lambanin kirmizi ve mavi kanallarini ayri devrelere baglayacagim. Boylece kirmizi ve mavi isik oranlarini azaltip arttirarak, degisik aylarin degisik isik oranlarini canlandirmayi dusunuyorum. Bu islemi tek dugmeyle yapacagim, yani programlanabilir bir chip ekleyerek, mesela tek dugmeyi mayisa cevirince mayis ayinin isigini hesaplayip kirmizi ve mavi isiklari ona gore azaltip arttirsin, birbirlerine oranini degistirsin istiyorum. Ayrica kucuk bir ekranda da hangi ayin canlandirildigini da gormek istiyorum. Bu is icin Hitachi marka kucuk bir lcd ekran kullanicam. Fiyati 5 dolari gecmiyor ve piyasadi programlanabilir chiplerin yuzde yuzu ile uyumlu.

Ben programlanabilir chip olarak arduinoyu sectim. Hem basit oldugu icin hem de c dilinde yazilim yapilabildigi icin hem de uyumlu bircok parcasi bulundugundan ilerde gelistirilebilecegi icin (mesela ilerde cep telefonumdan isigi degistirmek veya isyerindeyken bitkilerime bakmak icin kucuk bi kamera ekleyebilirim tabi bunlari hayal ediyorum. emekli olana kadar bunlari yapacak vaktim olmayacak, olsa da hanim bisey bulup yine evden cikmamizi saglayacak) arduino uno isimli duzenegi sectim. Arduino yuksek vatajli devreleri idare edemeyeceginden, isiklar ayri bi devre uzerinde, programlanabilir chip ve ekran ayri bi devre uzerinde olup birbirleri ile yine de iletisim kurabilecekler. Aslinda bu projenin tek zor kismi bu. Kontrol islemini de PWM denen ozelligi ile yapicam (meslektaslar icin, PWM analog bir port uzerinden dijital iletisim kurmaya yarar).

Alacagi malzemeler;
Leds

3W philips lumiled ledler;

5 x 3w 650-670 nm

5 x 3w 620-630 nm

2 x 3w 440-450 nm

2 x 3w 450-475 nm

1 x 3w 9600K

Drivers

1 x 30W 12V dimmable driver

1 x 12W 12V dimmable driver

Serada da kullanabilirim, o yuzden neme dayanikli olmasi lazim;

Others:

1 x Arduino UNO

1 x Potentiometer (turkcesini bilmiyorum, cevirilen bir dugme turu. Bir anahtar misal 0 kapali 1 acik degerlerini veriyorken, bu dugme %0 dan %100 e kadar butun degerleri veriyor. Eski tvlerin ses dugmeleri gibi. Bu dugme sayesinde mesela haziranin sonunu canlandirdigim gibi nisanin basini da canlandirabilecegim)

Resmi;

1 x Hitachi LCD ekran

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön