Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sdk_akgn
Bitkilerde iki ozellik var..meyva veren ve vermeyen..karpuzla marul gibi..meyva vermeyenlere mh yani metal halide ampul isigi verilir sadece..meyva verene ise ciceklenme donemine kadar mh meyva vermeye basladiktan sonra hps yani yuksek basincli sodyum lambasi kullanilir..eger ben bu kadar teferruata giremem diyorsun bastan sona kadar hps verirsin buda isini gorur..bu tur lambalar yuksk elektrik harcarlar, hesap buna gore yapilir..yeni nesil nm dalga boylarinda led lambalar uretildi..bu konuyla ilgili bir bilgi paylasimi oldu ve tarafimdan denendi ise yariyor..fakat ne yazikki hps ampul kadar verim veremedi..karisik bahce bitkileri besliyrsanz hem uzun omur hemde elektrikte cok karli cikarsiniz..ilk kurulumu pahalidir ama..hal boyle olunca ek bilgi olarak suan pahada agir bitkilerde ise hem hps mh ampulleri led lambalarinin ayni anda kullanilmasi verimde %40 a kadar fazlalik gosterdi..bu ayri tabi..moblden yazmk zr oluyor htaliysa yazi k. Balmayin.
|
Yardımınız için çok çok teşekkürler

foruma cevap yazılmadığı için uzun süredir girmemiştim fakat sizin mesajınızı görünce az çok bilgi edinmiş oldum

Fakat benim yetiştireceğim tropikal (et yiyen bitki,avokado
vb) bitkiler 5.000 lümen ışık gücü lazım ayrıca şöyle bir sorun var renk olayı biraz saçma olmuş gibi ledlerde renkli ledlerin 660 nm kırmızı ile 460nm mavi alınmasını önermişler fakat internetde hiç bir yerde bu renklerde led yok (tekli satılan 3 ana renk bulunmakta kırmızı, yeşil ve mavi fakat bunların dalga boyları belirtilmemiş) Ledlerin pahalı olması sebebiylede vaz geçtim. Floresanlara baktığımızda ise beyaz ve günışığı bulunuyor fakat bu ampuller renkli değil bitkiler bu beyaz ışığın altında büyüyebiliyorsa ledli olanların altında nasıl büyüyemiyor veya neden beyaz-günışığı önerilmiyor ? Ayrıca Watt önemli falan yazılmış bazı forumlarda Watt ampulün yaktığı elektrik miktarı değil mi ? Ampul ile elektrik kullanım miktarı nasıl ilişkilendirilmiş

Başka bir forumda ise lümen değerinin önemli olmadığını sadece insan gözüne gelen ışık miktarını belirtdiğini ve fotosentezde bir işe yaramadığını yazmış ve bu yazıyı gördükten sonra kafam tamamen karıştı

Ya Türkiyede adam akıllı seracılık bilgisi olan yok ya da var ama paylaşmak istemiyorlar (Siz hariç

) ... Gerçekten şuan ne yapıcam bilmiyorum

Yardımcı olursanız sevinirim. Ha unutmadan şu altaki verdiğim linkdeki şerit led sizce işe yarar mı ? Ya da ucuz led veya ampul bulabileceğim bir site var mı ?
8 ÇİPLİ ŞERİT LED 5630 İÇ MEKAN ŞERİT LED 5 TL - İlan ve alışverişte ilk adres sahibinden.com' da - 171567219