son sorunuza cevapla başlayayım
Mavi Sertifikalı Fidan Nedir?
Ülkemizde çoğu fidancının ürettiği fidanların sertifika kademsi kısmında ‘Standart’ yazmaktadır. Bu Standart sertifikalı fidanların etiketleri ise ‘Sarı’ renkli olarak Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Standart sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir damızlık parseli olması zorunluluğu yoktur . Ayrıca en önemli konu ise sertifikada yazan çeşit ve anaç kısımları Fidan Üreticisinin beyanına dayanılarak yazılır. Yani çeşit ve anaçta ‘ismine doğruluk’ kısmı için herhangi bir kontrol yoktur.
Fidan sertifikasyon sisteminde birde fidanın kademesi kısmında ‘Sertifikalı’ yazan fidanlar vardır. Bu gerçek ‘Sertifikalı’ fidanlarda ise sertifikaya ait etiket rengi ‘Mavi’ dir. Bu sebeple Mavi sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.
Mavi sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir ‘Damızlık Parseli’ parseli olmak zorundadır. Bu Damızlık parseli sertifikasyon sisteminde ‘3 Nolu Damızlık Parsel’ olarak isimlendirilmiştir. 3 Nolu Damızlık Parsele dikilen damızlık ağaçlar Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri tarafından hastalıklardan ari olarak üretilmek zorundadır. Yani Mavi Sertifikalı fidan üretmek isteyen Fidan Üreticisi, Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerinden aldığı bu hastalıklardan ari fidanlar dan alarak, Tarım Bakanlığınca belirlenmiş izolasyon mesafesine dikkat etmek koşulu ile 3 Nolu Damızlık parsel kurmak zorundadır.
Kurulan 3 Nolu Damızlık parsellerde Damızlık Çeşit tespiti yine yetkili Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerince yapılır ,her yıl Damızlık parsel için bir ‘Kapasite Raporu’ düzenlenerek. Bu parselden üretilebilecek fidan **** klon anaç miktarı Tarım Bakanlığı Uzmanlarınca tespit edilir ve Fidan Üreticisi bu miktar kadar Mavi Sertifikalı Fidan üretebilir. Burada ismine doğruluk esası en önemli koşuldur.
Kısacası Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tescil edilmiş bir parselden gelen aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilmiş fidan gerçek ‘Sertifikalı’ fidandır ve Mavi Sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.
Tarım Bakanlığı desteklemelerinde Sarı sertifikalı fidana verilen destek dekara 50- 150 TL aralığındayken Mavi sertifikalı fidanda ise dekara 230-350 TL aralığındadır. (alıntı)
7.sorunuza cevap: 100 dönüm arazi için saydıklarınızın bir tanesi bile yeterli olur. gereksinim duyacağınız alet edavatlar ise her çiftçide olması gerekenler yeterli olur. eğer dikimi iş makınası (kepçe
vb.) ile yapmayacaksanız extra olarak sadece burgu (matkap) gerekecek.
6.sorunuza cevap tozlama = dölleme.. dişi çiçek + erkek çiçek
5.soruna cevap : maliyet dönüm üzeri çıkmaz. sizin kullanacağınız malzemenin kalitesinden tutunda tarlanızın coğrafi konumuna kadar hepsi birer etkendir.
4.sorunuza cevap : kuyuları iş makınası ile açarsanız (traktör arkası burgu veya kepçe) dikim için 3 kişi 10 gün sürede 100 dönümü rahatlıkla ekebilirsiniz.
3.sorunuza cevap: aynı değildir. nedeni ise buğday , arpa vs. komple tarlayı yanı 100 dömünse araziniz hepsine atmanız gerekir. ama cevize sade kök bölgesine olduğundan dolayı yarı yarıya düşer.
2.sorunuza cevap: doğru yetiştirilmiş bir fidan ilk yılından moral meyvesi dediğimiz meyve ile başlar meyve vermeye. ama fidanın sağlığı açısından biz meyveleri kopararak 4-5 yıl meyve almayız fidanı güçlendirmek adına. 5. yılda 3-5 kğ meyve ortalaması düşünebilirsiniz. ve her yıl artar
1.sorunuza cevap: ceviz için doğru olan bir aralık diye birşey yoktur. sizin için doğru olan aralık vardır. 10*10 da ekseniz ceviz meyve verir 5*5 de ekseniz meyve verir. arasındaki fark şudur. bahçe girdi çıktı maliyet hesapları. yani şöyle düşünün 10*10 ekerek 1 dönüme 15 fidan sığdırırsınız diyelim ve 100 dönüm araziniz olduğunu kabul edelim. 1500 fidan dikersiniz. 5.yılından sonra her fidanınız ortalama 10 kğ meyve verse 10. yaşına kadar.. 15 ton ceviz alırsınız ortalama.. 7*5 dikerseniz 30 fidan dikersiniz 1 dönüme.. 100 dönüme 3000 fidan gider.. aynı mantıkla yine 5. yıl ile 10. yıl arasındaki ortalamayı 10 kğ ceviz kabul edersek bu defa 30 ton ceviz alırsınız. her iki dikim şeklindede vereceğiniz su, içini sürerken harcayacağınız mazot aynıdır. neticede 100 dönüm arazi.. ama geliri %75 artırmış olursunuz.. neden %100 değil onuda söylim çünkü gübre ve ilaçlama ağaç sayısına göre artış gösterecektir. 10. yılından sonra 5*5 ektiğiniz fidanlardan birer tane sökerek yine 10*10 dikim aralığına getirebilirsiniz..
not: 5*5 dikim aralığı 10*10 dikim aralığı 100 dönüm
vb. verilen bütün değerler örnek niteliğindedir. benim bahçem 7*6 dikim aralığındadır.