View Single Post
Eski 19-01-2015, 19:30   #87
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
111. Bu gün 27 Mart 2014 Perşembe. Sabahtan kayınpederle beraber bahçeye doğru yola çıktık. Bir gün önce Sulama Mühendisi damlama sulama için fiyat çıkarmıştı yaklaşık 5400 TL ve işçilikte 1700 TL demişti bunu 4 yıl taksitle ödeyebilmek için ne işlem yapmamız gerektiğini sordum bana ya arsayı ipotek yapmamızı veya 4 memur kefil veya Tarım Krediye üye 2 kişi bulmamız gerektiğini söyledi bende müdürle konuştum o da aynısını söyledi. Oradan çıktık ve bahçeye gittik ve biraz sonra ağaçları budamak için Kazım CIBIR geldi ve ağaçları uygun yerlerden budadı ağaçlara modifiye lider sistemi uygulayacakmış bana anlattıkları;
a. Ağacı budadıktan sonra fidanın gücüne göre en uçtaki göz lider olarak devam edecek ve altta 3-5 arasında dal bırakacağım,
b. Sulamaya havanın yağış durumuna göre Nisanın 10-15 den sonra başlayabilirsin ve 10 günde bir 80 lt su vereceksin dedi bende haftada bir sulayacağım dedim tamam dedi.
c. Gübre şimdi kullanmayacağız sonbaharda buradaki koyun gübresini vereceğiz bu onlara 2 yıl yeter bu sene gübre vermiyoruz çünkü fidanlar sağlam büyüsünler istiyorum gerekirse 20 cm uzasın ama sağlam dayanıklı olsun dedi.
d. Ağustos ayında tekrar geleceğim ve yeşil budama yapacağım 2015’te bahar ayında geleceğim ve şekil budaması yapacağım. Sonraki ağustosta belki gelirim belki gelemem gelirsem yeşil budama yapacağım. Ondan sonra sana teslim edeceğim. Artık daha sonraki yıldan itibaren ürün almaya başlayacaksın dedi.
e. Damlama sulama yaparken her ağaca yuvarlak olacak şekilde altlara 8 gözlü üst ağaçlara 10 gözlü damlama boruları bırak izdüşümüne yap,
f. Ağaçlar şu anda hepsi tutmuş görünüyor ancak kesin tuttuğu Temmuz – Ağustos ayı geçince belli olacak dedi.
Daha sonra üst komşunun oraya ceviz aşılamaya gittik onunla ilgili videoya çektim söyledikleri önemli noktalar şunlar
(1) İlk önce ağacı keserken ağaç ağlayacak diye alt dalları da kestim
(2) Aşı kalemi 2 yıllık dallardan alınıyor ve dalda budak olması lazım çünkü uç budağın altındaki gözden çıkıyor
(3) Ceviz dış kabuğunu biraz yüzüyor çünkü güneşten enerji alsın ve kaynama kolay olsun diye
(4) Kelemleri inceltirken kabuğun kalınlığına göre inceltiyor ve aşı kaleminin büyüklüğünü aşı dalına göre ayarlıyor
(5) Üstüne sardığı kömür torbası 1 yıl kalacak ve sardığın ip sıkıştırırsa biraz gevşetebilirsin dedi
(6) Sürgünler uzayınca 3 m.lik uzun tahta takacaksın ve pamuklu iple veya çaputla bağlayacaksın dedi
(7) Aşı yaparken tel çivi falan kullanmayacaksın dedi
(8) Meyve Ağaçlarının çeşitli yerlerine mavi kap içerisinde detarjanlı su koyun zararlı böcekler buna gelecek ve ölecek, ceviz için fazla gerek yok toplam başa ortaya sona 4 tane koyarsanız yeter, ama meyve ağaçlarına çiçek açmaya başladığında her ağacın altına bir adet koyacaksın dedi. Üst komşunun orada bunu gördük ve içinde Bakla zınnı böceği ve muhtemelen kiraz sineği vardı.
g. Daha sonra Ayaş Ziraat’ten Mühendis bahçeyi kontrole geldi yanında 5 kişi vardı ağaç aralarını cevizleri kontrol ettiler sonra bahçenin ceviz dikilen alanını hesap ettiler ve toplam 12 dönüm olarak tespit ettiler Mühendis bey sisteme 12 dönüm olarak gireceğim ve teşviği bu şekilde verecekler dedi. Diğer Mühendis bu sene çıkan sürgünleri bir böcek yiyebilir dikkat edin bir sorun olursa hemen haber verin dedi. Mühendis;
(1) Bu sene hiçbir şekilde zirai ilaç vb kullanmayın
(2) Bahar ayında soğuk olacağını meteorolojiden takip edip ona göre saman balyası ayarlayın ve gece bunları yakın bu işlem don olmasını engelleyecektir.
(3) Herhangi bir sorun olursa hemen bize başvurun
(4) Bahçenin 5 yıl boyunca sorumluluğu artık bize ait bu nedenle her yıl kontrole geleceğiz
(5) Ağaçlar güzel olmuş ve iyi budanmış
(6) Benim hayalimdeki bahçeyi yapmışsın dedi
h. Elektrikçi geldi ve muayenede eksik görülen hususları yaptı ve geri kalan parasını da verdim ayrıca sondaja kadar elektrik götürmek için bir fiyat çıkar dedim bakalım
i. Oradan işimiz bitti bizde Sincan’daki Enerjisa’ya gittik ve abone olduk parasını yarın yatıracağım.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön