Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar
Sayın pria merhaba,nergislerinizden bende haber bekliyordum.Bir problem olmadığına da çok sevindim.
Nergis sayfası siz yokken biraz boynu bükük kalıyor.Fotoğraflar tek kelimeyle harika çekilmiş.Nergislere ise söyleyecek söz yok.MAŞALLAH...EMEĞİNİZE SAĞLIK.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...
|
Sayın Dumlupınar,
Nergisler benim vazgeçilmez çiçeklerim..
İleriki yıllarda bu sayfaları süsleyecek bol çeşitlerim olacak..Hepsi birbirinden güzel..
Geçen yıl yurtdışından gelen ve çok keskin kokulu olan türden 3 adetini köye fidanlığa ekmiştim..Üçünde de çiçek sapı oluşu ve bol yavru verişi çok iyi bir özellik..Bu tür aynen Karaburun nergisi gibi çok erkenci bir tür..Çiçek tipi biraz farklı..Köydekilerin biri açmıştı ama fırtınada yerde sürtündüğü için biraz bozulma olmuş, bu yüzden fotoğrafını çekip yüklemedim..Evde balkonda da bir kök var ondan..Nasipse onun resmini yüklerim..Saksıya çok geç ektiğim için açması mecburen biraz gecikecek..ama, çok erkenci bir tür..Kokusu da çok harika..
Köyde Karaburun (Double Roman) nergislerimde geçen köye gidişimde % 80 oranında çiçek sapı var demiştim ama yanılmışım..
Bu gidişimde tam sayım yaptım..300 kök nergisten 130 çiçek sapı kestim..Yani, çiçeklenme oranı aynen Ege Üniversitesi araştırmalarında tesbit edildiği gibi, ortalama % 40 gibi..
Demek ki, bu nergisten daha fazla sonuç beklememek gerek..Benim son tecrübem bu..
Bu nergislerin çiçeklerine kendi ilimde, ilçemde bile talep var..Onları gelecek yıl daha kuytu, ılman ve rüzgara kapalı bir noktaya taşıyacağım ve çoğaltıp
kesme çiçekçiliğe yöneleceğim..Mahcup olurum diye soğanını satmaktan çekindim hep, ama çiçeklerini satayım bari..
Evvelki gün İzmir'den aradılar telefonla..5 bin adet ''erlicheer'' soğanı talep ettiler..Uzun uzun sohbet ettik..Bana onları kesme çiçekçilik yapmak için istediklerini söylediler..Ben de onlara ancak 50, bilemedin en fazla 100 adet verebileceğimi, sabırla soğanları çoğaltmalarını ve geleceğe yatırım yapmalarını tavsiye ettim..
Yani, bu nergis işi, hem amatörler hem profesyoneller için oldukça cazip bir iş..
Yaşım ilerledi..Genç olsaydım neler yapardım neler elimdeki bu türlerle..
Gençlerin inşallah ilgisini çeker ve kafa yorarlar bu konuya..
Size de kolaylıklar diliyorum..Çok selam.