Konu: Biber
View Single Post
Eski 14-01-2015, 10:46   #28
flying dragon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Arrow biberlerim her sene ölüyor

Ne kadar ustune titresem de, 15cm kadar buyuyolar sonra teker teker oluyorlar. Inanin her sene hayallerim yikiliyor. Bu sene de gidisat ayni yonde ve ben yine ne yapacagimi bilmeden, kah sularini azaltarak, kah sularini arttirarak bu durumu onlemeye calisiyorum. Biberlerini oylesine eken ve oldugu gibi birakan bi arkadasim var, onun biberleri buyuyor ve baya da urun aliyor. Biberleri ekerken izledigim yontemi resimlerle anlatmaya calisacagim. Umarim bana bir fikir verebilirsiniz, ne kadar uzgun oldugumu tahmin edemezsiniz.

1 Bu sene 30 kadar chili biberi ektim. Cinsi saf degil, cok begendigim bir biberden aldim tohumlari. Bir hafta suda beklettim ve daha sonra steril saksi topragi ile viollara topragin yaklasik yarim cm altina ektim. Bu resimde tohumlari ektigim minik seralari goruyorsunuz. Tohumlar 10 cm olana kadar kapali tutup sadece spreyle su verdim. Gayet neseli ve hizli bi sekilde fire vermeksizin ciktilar. Gecen sene de yine boyle iyi bi baslangic yapmistim;

http://i.imgur.com/PpL9kkI.jpg

2 Fideler 12-15 cm arasina gelince mini seradan cikartip buyuk seramda kullandigim raflardan birini iceri alip toprakla doldurdum ve fideleri dikkatlice viollerden topraga aldim. Viollerden disari kokler cikmadigi icin guvenemedim ve violleri yirtip oyle topraga ektim. Bu islemin ardindan tam yedi fide öldü, onlari attim. Fideler sabah ve oglen gunesinin buyuk kismini aliyor. Fidelerin hemen hepsi iki kat yaprak cikmis durumda, bazilari da daha fazla yaprak verdi ama hepsi hala iki kat. Bu resimde fideleri topraga ekilmis halde goruyorsunuz;

http://i.imgur.com/SF9wyNR.jpg

3 Bu asamadan sonra sag kalan fidelerin yapraklarinin rengi acilmaya, daha sonra acik kahverengi/bej arasina donup dokulmeye basladi. Su an bu emarelerin goruldugu bitki sayisi 10 kadar. Ne yapacagimi bilmiyorum, sularini kestim, ardindan suyu arttirdim. Dun en son olarak topraga cubuk seklinde olan gubrelerden sapladim ama onlarin topraga karismasi biraz zaman aliyor. Gecen sene ayni adimlari takip ettim ve biberlerin hepsi teker teker olduler. Biber eken arkadasim, tasli pis bir toprak ve drenaji olmayan plastik 5cm derinliginde bi kaba ektigi, daha dogrusu tohumu atip unuttugu fideleri teselli olarak bana verdi ve onlar hala bahcemde yasiyorlar. Kisi atlattilar yani. Neden biberlerim yasamiyor, uzerlerine titredigim halde durum bu.

not: Fideleri yilbasindan bikac hafta once ekmemin sebebi, yasadigim yer soguk oldugundan ve gec isindigindan, fideleri nisan ortalarina kadar yetiskin hale getirip topraga disari ekmek. Yoksa eylul sonu anca biber verecek olgunluga ulasiyor ve cok az ve kisa sure verim alabiliyorum.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön