Sn.ahmet-yaman81.
Daha öncede belirttiğim gibi ağacınızın gelişimi ve gidişatı bonsai için pekte uygun değil. Sadece var olan dallar kalınlaşmış.
Başlarda boyunu acemilikten uzun bıraktığım ağaçlarımın çoğunu bende geçen bahar-yaz döneminde keserek en baştan başlamak zorunda kaldım. Elbette kalın kalın gövdelide olsalar üst tarafında emeklerimin olmasından dolayı içim cız elsede kestim. Çünki 9-10 cm çapında bile olsa gereğinden fazla bir kütük boyu çok çirkin görünüyor ve sagol abimin de dediği gibi asla bir bonsai olamayacağını geçte olsa anladım. O yüzde en baştan başlama pahası da olsa dediğim gibi budadım. Kestiğime de pişman değilim ama en başta uzun bıraktığıma çok pişmanım.
Size şöyle bir matematiksel formül vereyim;
1-ağacınızın beden çapını ölçün.
2-Benden çapını 3'le çarpın
3-çıkan sonuç kadar yükselikten ağacı kesin.
Sonra isterseniz ağacınız tekrar bu boylara da gelse bu kadar sorun yaşamazsınız. Çünki alt tarafta yeni gelecek olan üst sürgünlere göre çok daha kalın bir yapı oluşacağından ağacınızda çok güzel bir koniklik elde edeceksiniz. Ayrıca bir kaç kerede yeni sürgün üzerinde 2-3 göz bırakarak budarsanız o zamanda tadından yenmez. Ağacınızın gövdesinde hareketlilikte kazandırmış olacaksınız.
Aslında Manisa'da toplantılar yapıyoruz ve önümüzdeki bahar döneminde de toplantılarımız olacak. Bu toplantılara katılabilir ve hatta imkanınız olursa ağacınızıda getirebilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
|