Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Arazimde tam yabani olan çalı şeklinde bademler olduğu gibi yerli acı ve tatlı bademler var. Geçtiğimiz yıl bir kısmını armutlarla beraber aşıladık. İçlerinde iki tanesi Nonparail badem olanları tuttu.
Badem yetiştirmek için en güzeli çekirdekten kendi yetişmesi. Aşı yapılacak büyüklüğe geldiği zaman ise onları istediğimiz türlere aşılamak gerekiyor. Ancak biz o kadar sabredemiyoruz.
Çevrenizde kabuklu badem var ise vakit geçirmeden istediğiniz yerlere üçer tane olmak üzere dikin. Diktiğiniz bademler istediğiniz verim verir ise onları aşılarsınız.
Biz bu yıl bir fidancı ile anlaşarak onun aşılanacak hale gelmiş olan yabani ahlat gibi fidanlarına bildiğimiz çeşitli armutları, elmaları, birkaç çeşit kayısı, çok iri bir döngel, çabuk meyve veren şeftali ve arkadaşta olan geç çiçek açan bademden durgun göz aşısı ile aşılattık. Arkadaş yerinde büyümesi için sonbaharda bu fidanları dikti. Ben de on tane diktim. Fidancı şeftaliye badem aşılamış. Biz tam tersini yapıyorduk. Belki daha büyük bademlerimiz olacak. Ancak şeftalinin anacı badem kadar dayanıklı olmaz.
|
En güzeli dediğiniz gibi yapmak. 1-2 sene kayıp olsa da sonuç iyi olabilir. Kendi bildiğiniz anaçla işiniz daha rahat olur. Bu Datça yöresinde de bademlere hiç bakmıyorlar, sulamıyorlar. O nasıl oluyor da güzel oluyor ve bizim fidanlar 15 günde bir sulandığı halde olmuyor bilemiyorum.?

Bizimkiler de badem anacına aşılı Fransız bademleri... Ama 15 günde bir sulama nedense az geldi. Bu yaz her hafta sulayacağız. Bir de haşin bir budama yapacağım

Faydalı olacağına inanıyorum.
Eğer anaç şeftali olursa aslında daha çabuk verime geliyormuş. Ama daha kısa ömürlü oluyor. Dolayısıyla maalesef kesin doğrular yok bu işte:
Örneğin deli zeytin anacına aşılı zeytinlerin performansı düşük şu anda- oysa onlar 3 misli daha pahalıydı. Çelikten yetişme zeytinler ise gürledi gitti. Belki arap atı gibi geç açılırlar. Bakım aynı bakım.
Hava yağmurlu bakalım ne zaman fidanları toprakla buluşturacağız...