View Single Post
Eski 10-01-2015, 10:21   #517
TigerX
Ağaç Dostu

TigerX's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Sayın Tiger X müsait olduğunuzda ekşi mayanızı da nasıl yaptığınız anlatmanızı rica etsek, zahmet olmazsa tabii.

Bu konu çok ilgi çeker oldu, özellikle yeni başlayanlar için verilen linkleri takip etmekten daha yararlı olur diye düşünüyorum.

Konuları böyle parça parça anlatınca bütünlük olmuyor, kavrama açısından da akıldan çabucak çıkıyor. Çok da etkili olmuyor...

Bütünlük açısından farklı bir çalışma yapmayı düşünüyorum. Video içerikli ve sıfırdan başlayarak ne, nasıl, neden gibi şeyleri bilebildiğim kadarısı ile dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Bir site, blog veya benzeri birşey olabilir. Buralara da oradan kopyalar alabiliriz...

Yine de şimdilik kısaca;

- Ekşi Maya 'nın çok çeşitli şekilleri olmakla birlikte en ideali ve pratiği şu şekildedir. Ben de şu anda kullandığım mayayı bu şekilde yaptım.

. 50 gr Tam Un (25 gr Tam Buğday + 25 gr Tam Çavdar)
. 50 gr Beyaz Un
.100 gr Klorsuz İçme Suyu

güzelce karıştırılıp, bir kavanoza ağzından hava alabilecek bir şekilde gevşekçe kapatılır.

. 2-3 gün el değmeden 24-26 derece ısıda öylece bekler.
. İlerleyen günlerde hergün, 50 gr Maya alınıp, gerisi atılır. Üzerine aynı miktarda un ve su eklenerek ağzı gevşekçe saklanır.
. Maya ilk günlerde 2 katına kadar kabardığında maya oldu sananlar hata yapmış olurlar. Henüz maya olmamıştır.!!!
. Yaklaşık 1 hafta sonra maya olgunlaşmaya başlar. Bu durumdan sonra artık Tam Un eklemeğe gerek yok!!!
. Düzenli olarak aynı saatte beslemeye devam edilir. Yaklaşık 10-15 gün arasında maya tam olarak olgunlaşır.

Mayanın olgunlaştığını anlamak için;

- Maya yaklaşık 3-4 katı kadar kabardıktan sonra tekrar sönüp ve başlangıç haline yakın oluyorsa,

maya artık olgunlaşmış ve kullanıma hazır demektir.

İş mayayı yapmakla da bitmiyor, nasıl saklanır, ekmeğe nasıl katılır, ne kadar katılır, ne zaman katılır gibi gibi... birçok maya ile ilgili incelik vardır. Ben bu şekilde yazdım ama her tarif birbirine benzediği için ve incelikler görsel olarak verilemediği için etkili ve kalıcı olmayacaktır.

Dediğim gibi tüm bunları teker teker her forumlarda yazmaktansa toplu ve düzenli bir sıra takip edecek bir şekilde sunmak daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum...

Bu konuda sizinde görüşleriniz varsa, duymaktan memnun olacağım...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön