Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A
Süper bilgiler Sayın TigerX, lütfen bizi aydinlatmaya devam edin. Alınan sonuç guzellestikce motivasyon artıyor.
Un konusunda en memnun kaldığım Karahan un tarafindan çıkarılan ekmeklik un oldu. Halk ekmek te bu tarz unlar çıkarıyor ama yaptığım ekmekler ağır oldu.
|
Fiyatı yüksek olan unlar illa ki iyi olacak demek değildir. Piyasadan bulacağınız daha ucuz unlar da hiç umulmadık kadar iyi sonuçlar verebiliyor.
Bu nedenle düzenli ekmek yapanlar maliyeti düşürme amaçlı, fiyatı uygun kaliteli un bulmaya çalışmaları tatmin edicilik açısından daha iyi oluyor. Ben öyle yapıyorum. Zaten bahsettiğiniz unları bizim buralarda bulmam da mümkün değil. İlk zamanlar ben de bu unlardan çok aradım ama bulamayınca kendi çözümümü buldum.
İyi un nasıl anlaşılır derseniz:
- Eğer ambalajlı olarak alıyorsanız ambalajın üzerinde yazan protein oranına dikkat etmek gerekiyor. Protein oranı en yüksek olanı seçmek gerekiyor. %11 ve üstünu bulursanız güzel ekmekler açısından tatmin edici olur...
- Eğer açıkta kilo ile alıyorsanız; unun rengine dikkatle bakmanız ve özellikle olabildiği kadar sert buğday unu alabilmek için
sarımtırak (irmik rengi gibi) olanını tercih etmeniz lazım.
- Rengi çok koyu sarı olmazsa da gluteni (piyasa da özlü un diye satılıyor) yüksek olanı bulmaya çalışmak lazım.
Rengi sarı olan unlar genelde gluteni de yüksek oluyor. Zaten o sarılıklar protein içeriğinden kaynaklanıyor. Hem bu şekilde besleyiciliği artmış oluyor hem de daha çok su kaldırıyor. Kabarması ve ekmeğin formu da daha bir hoş oluyor. Ayrıca tadı da daha lezzetli oluyor. Yanlış yoğurma ve un işleme ile bu sarı rengi veren pigmentler zarar görüryor. Dikkatli olmak lazım...
Beyaz unlarla yapılan ekmelerin ağır olmaması; çok güzel kabarması lazım. Böyle olmuyorsa bir yerlerde bir terslik vardır. Undan başalayarak sorunu çözmeye çalışmak lazım...
%100 Tam Buğday Unlu ekmeklerin ağır olması ise nisbeten normaldir. Çok fazla göz göz olmasını beklememek lazım. Uygun teknik kullanılırsa kabarma sağlanabilir ama beyaz unlar gibi kabarması içerisine katkı maddeleri koymadan mümkün değildir...