View Single Post
Eski 08-01-2015, 09:59   #414
bahçıvan55
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Kök verme nedeni

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyzon Mesajı Göster
İyi günler.
Üzümün dallarında köklenme gözüküyor. Acaba nedeni ne olabilir.

Eklenti 507563

Eklenti 507564
Kök verme nedeni birkaç gün devam eden yağmur yüzündendir. Genellikle yağmur damlaları o bölgede biriktiğinden köklenme olur. Bizde İsabella (Karadeniz'e özgü kabuklu, kokulu, tatlı üzüm) üzümünde böyle oluyor. Yağmurlardan sonra bu tür kökleri bulduğumda, altına 5lt'lik damacana şişesini uygun olarak keserek takarım. İçine yanmış hayvan gübresi,toprak doldururum. Güneşten zarar görmesin, rutubetli kalsın diye etrafını, naylon ya da bezle sararım. gerektiğinde sularım. 3-4 hafta içinde köklerin sayısı artar fidan oluşur.
Bunu uç kısımdaki yerlere yaparım ki üzümün gövdesi fidan alınırken zarar görmesin. Geçen yıl 20 temmuzda bu şekilde fidan aldım. Damacanayı köklere ve toprağa zarar vermeden fidan çukurundayken kesip attım. etrafını toprakla doldurup can suyunu verdim. Ağustos sonuna kadar 1 metreden fazla sürgün uzamaya devam etti. Yalnız köklerin durumuna göre fazla yaprak ve sürgünler temizlenmeli. Çünkü kök az ve yetersizse yaz sıcağında bir kaç hafta fidan yerinde sayar ya da kurur.

bahçıvan55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön