View Single Post
Eski 08-01-2015, 08:38   #503
TigerX
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Elinize sağlık Sn. loveforlife, afiyet olsun.

Annemle yaşadığım en büyük itilaflardan biri de bu. Ben fırından çıkarılan ekşi mayalı ekmeklerin ızgara teli gibi alttan da hava alan bir şey üzerinde soğumaya bırakıldığını söylerken o fırından çıkan ekmeklerin üzerini nemlendirip üzerini sarmalıyor.
Bu konuya şu şekilde bir açıklık getirilebilir...

- Ekmek fırından ilk çıktığında, aslında ekmek için için pişmeğe halen devam ediyordur. Bu nedenle hemen kesilmez. En az 2 saat soğutulması gerekiyor. Üzeri örtülünce daha uzun süre iç kısım pişmeğe devam ediyormuş gibi görünsede;

- Eğer ekmeğin kabuğunu kıtır kıtır gevrek istiyorsak kesinlikle üzerini örtmemeliyiz.

- Ayrıca ekmeğin içerisindeki fazla buharı bir an önce atması lazım ki; içerisinde nem oluşturmasın ve ekmeğimiz daha uzun süre bozulmadan dayanabilsin. Burası çok onemli.

- Kimileri ekmeğin içini yumuşak severler ama bunun da bir seviyesi vardır. Fazlası sakıncalı olur.

Eğer kabuğu yumuşak seviyorsanız; altından da hava alabilen bir tel ızgara üzerinde en az 1 saat soğutulduktan sonra bir beze sarılarak kaldırılması daha uygun olacaktır. Bu sayede kabuk yumuşar ve içerideki buhar da atılmış olur...

Profesyonellerin yaptığı ise;

- Ekmek fırından çıktığında olabildiğince hızlı ve havadar bir şekilde soğutulur.

- Soğuduktan sonra Ekmek kesinlikle poşet veya kapalı bir yere konmaz.

- Ekmek kesilince kesilen yer tabana getirilerek açıkta saklanır.

Bu şekilde ekmek çıtır çıtırlığı kaybetmez ve daha uzun süre aynı lezzette kalır ve daha geç bozulur...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön