View Single Post
Eski 07-01-2015, 15:58   #492
bahcedenn
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TigerX Mesajı Göster
İlk bakışta görünen ekmeğinizin üzerinin 2. mayalanma sırasında kurumuş olabileceğidir. Ekmek fırında kabarmak ve Maya Sönüm Yırtığı oluşturmak istemiş ama hem kalıpta olduğu için hem de üstü kuruduğu için bu hale gelmiş gibi duruyor...

Fırına pişme esnasında buhar desteği vermek de bir nebze olsun bu durumu azaltabilir.
2. mayalanmada üzerinin kurumadığına eminim. Dolapta muhafaza ederken saklama kabında fermente oluyor. Kalıba alıp son mayalanmaya bıraktığımda ise yine üzerini örtüyorum kurumasın diye.

Alıntı:
Yine de tam formülü ve fırına vermezden önceki fotoğraflarını paylaşabilirseniz daha fazla yardımcı olabiliriz.
Ben de bu tarifi kullanarak yaptım.
Ekşi Mayalı Ekmek : Cafe Fernando – Yemek Tarifleri - ekşi maya - ekşi maya tarifi - ekşi mayalı ekmek - Ekmek

Alıntı:
Ayrıca zamanlama sorunu da yaşıyor olabilirsiniz. Uygun zamanda fırına verilmeyince de benzer sorunlar olabilir.

Görebildiğim kadarısı ile sanki ekmeğinizin dokusu da sıkı olmuş, havalı yapısı olmamış. Yeterince kabarma gerçekleşmemiş.
Zamanlama konusunu tutturamamış olabilirim. Belki de tutturmuşumdur. Şu anda iş yerindeyim. Görselleri akşam eklerim. Şöyle anlatayım ama. Kalıba koyduğum hamur kalıbın yarısını dolduruyordu. Tam kalıbın içini doldurduğunda fırına verdim ekmekleri. Eve gittiğimde görselleri ekleyip iç dokusu hakkında yorum yapabiliriz.

Yalnız sizin eklediğiniz görselleri incelediğimde dikkatimi çeken bir nokta var. Ben hamuru kalıbın içine şekil verip koyduğumda sorun yok fakat bir süre sonra kalıbın içinde kabarırken kalıbın içini, yayılarak boşluklara doğru dolduruyor. Sizinki gibi olduğu yerde tepe şeklinde kabarmıyor yani. Bu farklı bir sorun ama. Demek istediğim yandan yırtılmanın sebebi bu olamaz. Çünkü her zaman bu şekilde oluyor. Belki de suyu biraz azaltsam daha katı bir hamur ile sizin hamurunuz gibi bir kabarma oluşabilir.

Yardımlarınız için teşekkürler...

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön