Tüm ağaç dostlarına merhaba, bu başlık altında genelde odun ve kömür külü ile ilgili bilgiler verilmiş, benim sorum mangal kömürü tozu ile ilgili yakın konular olduğu için bu başlık altına yazıyorum. Yakın zamanda aldığım bir bahçeyi düzenlemekle ve hazırlamakla uğraşıyorum bir süredir. Almış olduğum alanda bundan 10 yıl kadar önce mangal kömürü yapılmış. Bu işlem yapılırken odunların yanma esnasında üzerini örtmek için kullanılan mangal kömürü tozu zamanla birikmiş ve toprağın altında kalmış. Kömür yapılan alan 1600 m2 civarındaki bahçenin 1/3'üne yakın bir bölümünü kapsıyor. Bu alanda 100-150 m2 sebze bahçesi dışında çeşitli meyve ağaçları ve özellikle üzümsü meyve fidanları dikmek ve yetiştirmek istiyorum. Sizlere sorum buradaki kömür tozu bulunan alanlara ekim yaparken nelere dikkat etmeliyim, kül gibi odun kömürü tozu da asitliği etkiler mi, sebze ve meyve ekimi yaparken bu alanları boş mu bırakmalıyım yoksa bu ortamda güzel yetişebilecek sebze-meyveler hangileri olabilir? Alandan çekilmiş fotoğrafları da ekliyorum, deneme amaçlı ektiğim birkaç sıra sarımsak ekimden 1 hafta sonra filizlenmeye başladı, filizlenen sarımsakla birlikte kömür tozu olan bölümden yakın çekimi de görebilirsiniz.
|