Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu
Şuan piyasada f1 ürünler olmasa çiftçi 1 hafta karnını bile doyuramaz. Yerli ürünlerin pahalı olacağı için vatandaş nasıl bu ürünleri alacak?
Maddi yönünü geçtim yerli ekimde aşırı derecede ilaç kullanımı gerekiyor. (Her tür için geçerli değil.) Örnek: Ben bu sene f1 lahana ektim sadece 2-3 defa tırtılla mücadele ettim. (1 defa etkisi 1 hafta olan ilaç, geresi organik mücadele.) Diğer yerli fide eken ise 5 defa fungisit ilaçlaması yaptı. Diğer ilaçlamaları saymıyorum. Siz olsanız hangi ürünü alırdınız??
Her açıdan f1 tohum şarttır. Gdo tohum demiyorum.
2.si ise fotoğrafta yer alan hibrit ürünlerin tadı, kokusu aromasının neredeyse hiç olmadığı kokunusu. Bunun dayanağı nedir? Neredeyse ocak ayına kadar hıyar satışı yaptım (şimdilerde kendimize kadar var) alanlar hâlâ gelip hıyarlar nerde diye soruyor. Bu bitkinin gübrelemesi ve bakımı ile ilgilidir. Siz bitkiye istediğini vermez iseniz yerli ürünlerde f1 ürünlerde tatsız kokusuz olur.
Ben üretici olarak yazdım. Tohum yerli veya hibrit olsun bilinçli üretim herkesin kazancı olacaktır..
|
Yani F1 hibrit tohumlar yokken hem çiftçi hem vatandaş açmıydı? Zaten bu gün çiftcilerin cebinden paralar taşıp duruyor. Tohuma ve kimyasallara (Gübre ve ilaç) verdiğiniz parayı, kirlettiğiniz toprağı ve tüketicinin sağlığa harcadığı parayı hesap ederdeniz kimin para kazandığı ortaya çıkar, Tarım ilacı üreten bir çok firmanın aynı zamanda insan sağlığı için de ilaç ürettiği gerçeği ortada iken ne üretici olarak siz ne de tüketici olarak vatandaş kazanır.
Yerli üretimde aşırı ilaç kullanımı gerekiyor demişsiniz. Bu ilaç kullanma zorunluluğu (ki ben bu görüşte değilim) acaba toprağın kirletilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Zararlının kullanılan tarım ilaçlarına karşı bağışıklık sistemini geliştirmiş olması olabilir mi?
Yarın F1 tohuma ulaşamayacağınız şartlar oluşursa ne yapmayı düşünüyorsunuz?