View Single Post
Eski 01-01-2015, 22:14   #6
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Bugun atalik tohum tabir ettigimiz (or. Ayas Domatesi, Kirkagac Kavunu), bundan cok uzun zaman once aslinda hibritti. Yuzlerce hatta binlerce yil boyunca koyluler ve ciftciler araciligiyla amator islah yoluyla elde edilen tohumlari bugun artik atalik (dogal capraz tozlasmanin ve diger dogal sureclerin soz konusu olmadigi durumlar haricinde aslina uygun sonuc veren) tohum olarak adlandiriyoruz.

Hibrit tohumun ciftciyi tohum sirketine bagimli yapmasiyla hibrit tohumun tanimi birbirinden cok ayri seyler. Bugun herhangi bir tohum sirketinin sattigi hibrit (F1) tohumu ekip hasat ettiginiz meyvelerin tohumlarini nesiller boyu ekmeye devam ederek en sonunda hibrit olmayan, aslina uygun meyveler veren bir domates elde etmeniz mumkun.

Dev kabaklarin anavataninin Amerika kitasi olmasinin da konumuzla bir ilgisi yok. Sonucta her kabagin cikis noktasi orasi ama ornegin Adapazari Kabagi yerli bir kabaktir. Bugun, bircok ulkede hibrit olmayan ve GDO'lu organizmalarla da alakasi olmayan yeni kabak cesitleri uretiliyor. Bu uretimlerin bir kismi amator seviyede de gerceklesiyor (bunlarin icinde cok iyi cesitler var). Boyle yabanci uretim olan cesitleri, yerel tohum takasi adi altinda sanki yerli tohummus gibi dagitmak dogru degil. Listelerinizi (eger benzer uygulama sizde de varsa) kontrol etmeniz gerek.

Asagida sanirim daha once birlikte calistiginiz grubun (simdi ordan ayrilip baska bir grup kurdugunuz anlasiliyor) 2013-2014 donemi icin yayinladigi tohum dagitim listesi goruluyor. Kirmizi dikdortgenle isaretledigim tohumlara bir bakmanizi rica ederim (sadece iki ornek veriyorum).

Alıntı:
alman balkabagi (Hokaido kabagi)
brokoli
Bu iki tohum cesidinin de Uskudar/Istanbul'dan geldigi belirtilmis. Yabanci menseyli balkabaginin ve brokolinin tohumunu Uskudar'da yetistirince bunlar yerli tohum mu oluyor (ayrica parantez icinde Hokaido kabagi denmis ki, dogrusu Hokkaido olacak ve bu aslinda cok kaliteli atalik bir Japon kabagidir; yani Almanya'yla bir ilgisi de yok )? Siz de tohum dagitirken o ayrildiginiz gruptaki gibi mi tasnif yapiyorsunuz? Ustelik de derneklesip insanlardan aidat toplamaya baslamissiniz. Dernek paralariyla millete yabanci tohumlari yerli kabak diye gonderecekseniz bu isi hic yapmayin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antebi Mesajı Göster
Sanırım bu konuda kafa karşıklığı var. Çapraz tozlaşma sonucu oluşan yeni ürün tabi ki hibrit olur, ancak hibrit denince, geri dönüşümsüz, tek yıllık tohum anlatılmak istendiğini bu konular ile az çok ilgilenenler anlayacaktır. Eğer anlamamakta ısrar eden varsa bu da kendi sorunudur. Bu konuyu da bura da tartışmak istemiyorum. Ayrıca grubun tuhaflığı nerede anlamadım. Unutmayın ki domatesin biberin ana vatanı da orta Amerikadır. Dev kabaların Amerikadan gelmiş olması onların yerel tohum olduğu gerçeğini değiştirmez.

Eklenen Resimler

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön