View Single Post
Eski 01-01-2015, 22:10   #5
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antebi Mesajı Göster
Sanırım bu konuda kafa karşıklığı var. Çapraz tozlaşma sonucu oluşan yeni ürün tabi ki hibrit olur, ancak hibrit denince, geri dönüşümsüz, tek yıllık tohum anlatılmak istendiğini bu konular ile az çok ilgilenenler anlayacaktır. Eğer anlamamakta ısrar eden varsa bu da kendi sorunudur. Bu konuyu da bura da tartışmak istemiyorum. Ayrıca grubun tuhaflığı nerede anlamadım. Unutmayın ki domatesin biberin ana vatanı da orta Amerikadır. Dev kabaların Amerikadan gelmiş olması onların yerel tohum olduğu gerçeğini değiştirmez.
"tabi ki hibrit" olan şeyin adı ile başka bir şeyin anlatılmak istenmesi başlı başına bir terminoloji ve tanım sorunu değil midir? Bir şey söyleyip başka bir şey anlatılmak istenmesi ise kafa karışıklığının ve tuhaflığın temelini oluşturuyor. Bahsedilen kafa karışıklığı burada değil. Hibrid'in tanımının ne olduğu literatürde belli ve tartışılacak bir şeyi yok. Bu tanım sorununun üzerine bina edilen kavram ise tuhaflığı oluşturuyor. Başka bir çok grupta da gördüğüm üzere Saraçoğlu'nun yazıları temelinde oluşturulan şehir efsaneleri tohum gerçeğini gerçeklikten uzaklaştırmaktan, önemli ölçüde hedef saptırmaktan başka bir şeye yaramıyor.

Bu gibi yapılanmaların gerçekten bilen ve bilinçli insanlar tarafından desteklenmesi isteniyor ise, ilgi duyan insanların öncelikle tohum nedir, yerel tohum nedir, nasıl oluşmuşlardır, atalık tohum nedir, yeni ve open-pollunated çeşitlerin ortaya çıkması nasıl sağlanır, yerelleştirme nedir, tohumculuk kanunu ve şirketlerin rolü nedir ve ne yapıyorlar, üretim-tüketim zincirinde tohumun rolü nedir, vs. gibi konularda iyice bilgilendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bu yapılamayacak ise veya yapılmak istenmiyor ise en azından "cici hibrit", "öcü hibrit" filan denmeli ki gerçeklikten uzak şartlanmış kalabalıkların git gide tuhaflaşmasına sebep olunmasın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön