Konu: sümbül
View Single Post
Eski 31-12-2014, 21:00   #1306
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn suz-i dilara., Önce soğanları ne zaman diktiğinizi bilmiyorum., ikincisi nerede yaşadığınızı (il,bölge ) bilmiyorum. Bildiğim kadar genel bilgileri tekrarlayayım:

1. Sümbül soğanları, Dinlenme olayını yazın tamamlar ve sonbahar da (Ekim-Aralık) arasında dikilir. Dikildikten sonra KÖK yapabilmesi için sulanır, sulanmalıdır.

2.Sulanmış olan soğanlar KÖK yapar ve yapması lazımdır. Kök yapma sıcaklığı 9 oC dır.

3. Köklenmiş olan soğanlar , doğal olarak yapraklarını uzatır. Bu durum kışa doğru (Aralık-Ocak ) olur ve sonra Kar yağar, yapraklı olarak Kar altında kalır, veya yağmura soğuklara maruz kalır.

4. Genellikle Lale ve sümbül soğuklardan fazla etkilenmez (Tabi ki çok aşırısından, sıfır altında 5-10 oC da uzun süre kalırsa etkilenir)

Bunun dışında "SOĞUK" deyimi genel bir ifadedir. Ne kadar soğuk? sorusunu cevaplamaz. Bu durumda Derece konuşulmalıdır. Bu durumda Sıfır derecenin çok altına düşmeyen, ve uzun süre sıfır altında kalmayan sıcaklıklar sümbülü etkilemez.

5. Ocak şubat daki ortalama sıcaklıklarda çiçek başı oluşur. ve sıcaklıklar 10 oC geçtiği zaman (Şubat-Mart) Bu oluşan çiçek başı sap üzerinde uzar ce çiçeklerin kandilleri (çiçekçikler) açılmaya başlar.

6. Martta çiçeklenme aşamasında 20 oC üzerindeki sıcaklıklar da çiçeği bozabilir!! Özellikle havasız, kapalı SICAK ortamlar çiçekleri bozar.

Sonuç olarak Sümbülün en sevdiği sıcaklıklar 5-15 oC arasıdır. Ocak ayında Yalova (İstanbul ) ortalama sıcaklığı ise 7.1 oC dır.

Kolay gelsin.
Sayın kgursan teşekkür ederim. Size zahmet verdim.

Yazınızı okuduktan sonra ilk işim sümbüllerimi suladım. Çiçeklerimden de özür diledim onları bunca zaman sulamadığım için. Yarın da ara sıra güneşlenebilecekleri bir noktaya yerleştireceğim. Bulunduğum yerde sıcaklıklar gece 10-15 derece arası.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön